1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

„Samo u skladu s međunarodnim pravom“

5. septembar 2018.

Promena granica nije mudro rešenje, ali nije ni tabu – ako se to odvija u skladu s međunarodnim pravom i uz saglasnost svih strana. Tu ne bi smele da se mešaju ni EU ni SAD, ocenjuje poslanik nemačke Levice Štefan Libih.

https://p.dw.com/p/34LvJ
Foto: Ben Gross

Libih: Ni EU ni SAD ne bi smele da se mešaju

DW: Nemačka kancelarka je u poslednjih nekoliko nedelja u više navrata oštro kritikovala namere da se prekroje granice na Balkanu, konkretno neku vrstu razmene teritorija između Srbije i Kosova. Kakav stav po tom pitanju zauzima poslanička grupa Levica u Bundestagu?

Štefan Libih: Na prvi pogled to zvuči logično: sukobi se rešavaju tako što se razmene teritoriji. Ali mislim da je to pogrešna politika – politika koja pokušava da stvori mono-etničke države. Misli da to nije pametno. Pametnijim smatram inicijativu da se dalje radi u smeru članstva u Evropskoj uniji gde će granice ionako nestati. Ponavljam, stvaranje etničkih čisti država neće funkcionisati.

Na Balkanu postoje mnoga otvorena pogranična pitanja. Smatrate da i tu važi pravilo nedodirljivosti granica?

Granice nisu nedodirljive. Promena granica nije tabu. Ali to se mora odvijati u skladu s međunarodnim pravom i uz saglasnost svih strana. I tu Evropska unija ne bi smela da se meša. Ni SAD takođe. To države moraju da reše međusobno. Mi nismo kolonijalne sile. Države te probleme moraju da rešavaju same. Primera u istoriji je dovoljno, najnoviji se odnosi na Južni Sudan. Ali opet ponavljam: ne smatram mudrim stvaranje etnički čistih država. Tamo gde postoje otvorena pitanja oko granica, trebalo bi ih rešiti kroz međunarodno pravo. Usput, smatram pogrešnim to što smo u EU primili države koje nemaju rešeno pitanje granica. I u budućnosti ne bismo smeli da ponovimo istu grešku.

Kako biste ocenili politiku Nemačke u jugoistočnoj Evropi tokom poslednjih decenija?

Mislim da tu plaćamo za greške iz prošlosti. Kada je Jugoslaviji pretio raspad, Nemačka je bila ta koja se brzo založila za etnički čiste države. I nemačka vlada je bila ta koja se prva založila za to da Kosovo postane nezavisno. Sada se ta politika sveti. Jer sada ljudima na licu mesta poručivati: sada opet morate međusobno da se podnosite – to je za mene malo nelogično. Ali ne vredi plakati zbog grešaka. Sada se ljudima u tom delu Evrope mora pružiti perspektiva i to pre svega ekonomska perspektiva. Ako nam to ne bude uspelo, stvar će preuzeti nacionalisti i opet dolivati ulje na vatru. I tu bi Nemačka trebalo više da se angažuje.

A jedinu budućnost tih zemalja vidite u Evropskoj uniji?

Mislim da je trenutno veoma teško govoriti o daljem proširenju Evropske unije. To je možda manje krivica zemalja u jugoistočnoj Evropi, koliko same Evropske unije. Tu bi trebalo rešiti toliko unutrašnjih sukoba, da mi je trenutno teško da mojim biračima objasnim zašto bi Srbija uskoro trebalo da postane članica Evropske unije. Ali uprkos tome smatram da se od te perspektive ne sme odustati. Smatram da je najbolje i dugoročno rešenje – ukidanje granica unutar EU, gde će biti i zemlje Zapadnog Balkana.

Štefan Libih je zadužen za spoljnu politiku u okviru poslaničke grupe Levice u Bundestagu.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android