Dačić: Rešenje za pitanje Kosova i Metohije nije na stolu 1Foto: MSP

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da rešenje za pitanje Kosova i Metohije nije na stolu i njega treba strpljivo tražiti.

Ideja koja je izneta o razgraničenju je opcija koju je Aleksandar Vučić javno istakao i tek treba da bude predmet razgovora, jer objektivno razgovori nisu odmakli u smislu konkretizacije već su se iznosile ideje i opcije, rekao je Dačić.

Ne treba spominjati Pandorinu kutiju, koja je otvorena priznanjem Kosova i taj argument sada ne pije vodu, naglasio je Dačić.

Eventualnim sporazumom ne bi se otvarala Pandorina kutija jer bi takav predlog bio podržan od Srba, Albanaca i međunarodne zajednice. Mi želimo da se okrenemo pozitivnoj agendi i da se otklone bezbednosni problemi u regionu, da se prekinu sukobi i otvori nova stranica u našim odnosima, predočio je Dačić.

Srbiji je stalo do stabilnosti u regionu i podstiče saradnju, koja napreduje, ali i iz različitih razloga ide i nekoliko koraka unazad, rekao je Dačić.

Kosovo i Metohija, ocenio je on, preko kojih se prelamaju mnogi naši prioriteti je glavni bezbednosni izazov i iz njega proizlaze mnoge bezbednosne pretnje.

Srbija je uložila mnogo napora za Briselski sporazum i dosledno ga primenjuje, jer je u njemu videla mehanizam za institucionalnu zaštitu srpske zajednice, ali ni posle pet godina ZSO nije formirana, rekao je Dačić.

Srbija je spremna da sa albanskom stranom traži kompromisno rešenje, ali tome su pogrešan pristup dale zemlje koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost, ocenio je Dačić.

Želimo dogovor i siguran sam da ako Beograd i Priština postignu rešenje, mislim da nema prepreka i da se niko neće protiviti sporazumu, istakao je Dačić.

Mnogo se plašim da li je Priština u stanju da postigne dogovor ili želi da uzme i sever i Preševo, Medveđu i Bujanovac, naglasio je on i ponovio da su daleko od detalja, ali je važna ideja da se razgovara.

Dok se razgovara prekidaju se ratovi, a potrebno je tražiti pre svega održiva rešenja, ne trebaju nam predlozi koji nisu održivi, predočio je Dačić.

Članstvo u EU je naš strateški cilj, iako brzina ne odražava napore koje Srbija čini, rekao je Dačić i najavio da će Srbija biti najveći zagovornik da su evropske integracije najbolja garancija za trajnu regionalnu stabilnost.

Dačić je rekao da Srbija sprovodi politiku vojne neutralnosti, ali da to nije prepreka za saradnju sa drugim državama.

On je ukazao na važnost misije NATO na Kosovu, Kfora, i da veruje da će one tamo ostati u nesmanjenom kapacitetu.

Dačić je rekao da je predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Ministarstva da direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović bude ambasador Srbije u Londonu.

Daće Bog da sledeće godine Aleksndra bude ambasador u Londonu i neću ti dati odobrenje da dodeš na ovu konferenciju, rekao je Dačić o Joksimović, čija je organizacija domaćin konferencije o bezbednosnim izazovima Zapadnog Balkana.

Ministar spoljnjih poslova reagovao je i na izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, da put Srbije u EU vodi preko Hrvatske kao i da ima mnogo nagomilanih pitanja koje bi trebalo rešiti da bi Srbija ušla u EU, rekavši da Beograd želi najbolje odnose sa Hrvatskom, ali ne pristaje na ucene koje dolaze iz Zagreba.

– Put ka EU ne mora da vodi preko Hrvatske, može i preko Mađarske, Rumunije, Grčke, to je malo davanje sebi većeg značaja. Pošto je Plenković upotrebio taj izraz da bi rekao da će Hrvatska odrediti da li će Srbija ući u EU, naravano Hrvatska je deo EU, ali svakao EU neće dozvoliti da nerešeni bilaternalni problemi budu prepreka za ulazak nekih drugih zemalja – naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, na tu temu nema šta da se priča, kada se zna da je Hrvatska ušla u EU preko Slovnije, da nije rešila granični spor.

On je poručio Hravatima da se usresrede na budućnost.

“Dajte braćo Hrvati i sestre, hajde malo da se usresdredimo na budućnost. O čemu više da pričamo, kada ceo svet, oni koji su se međusobno mnogo više ubijali, nađoše zajednički jezik, mi i dalje treba da se bavimo našim problemima“,  poručio je Dačić.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat izjavio je da su tri izazova za region Zapadnog Balkana – ime Makedonije, normalizacija odnosa Beograda i Prištine i uspostavljanje funkcionalne države u BiH, uz napomenu da je suštinska uloga Srbije da bude oslonac stabilnosti u regionu i da će u tome imati podršku SAD.

Skat je istakao da je njegova glavna poruka sa skupa da podele nisu nepomirljive i da region nije osuđen na borbu zauvek.

Nijedan narod, zemlja, kontinent nije osuđen nekom silom da se nikad ne promeni. Narodi i države odlučuju o budućnosti i okrenuti se prospreitetu, rekao je Skat.

Skat je rekao da su lideri Makedonije i Grčke pokazali hrabrost u postizanju sporazuma o imenu Makednije, što je donelo novu eru za napredak u evropskim integracijama i članstvo u NATO.

Napredak BiH će sporije teći ali predstojeće izbore vidimo kao mogućnost za novi zamah, ocenio je on i podsetio da se u Beogradu i Prištini govori o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Verujem da Beogradu i Prištini treba dati prostor za fleksibilna, održiva, primenjiva rešenja i ojačati sigurnost za Srbiju i Kosovo, rekao je Skat.

Vučić i Tači imaju našu punu podršku, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari