BIZIT plus

Maroko gradi vetropark za rudarenje bitcoina

Kompanija koja se bavi rudarenjem bitcoina, Soluna, i koja je osnovana iz američkog investicionog fonda, planira da od januara sledeće godine počne sa izgradnjom vetroparka od 36 megavata (MW) blizu Dakle u Maroku, prenosi Ars Technica. Soluna ima pravo na 14.973 hektara zemljišta, što bi na kraju moglo da se proširi do 900 MW.

PCPress.rs Image
Foto: Soluna

Soluna, koju je osnovao Brookstone Partners iz Njujorka, namerava da iskoristi lokalne zakone tako što će na kraju prodati najmanje 20% svoje električne energije nazad marokanskoj vladi. Šema, poznata kao ugovor o kupovini električne energije (power purchasing agreement – PPA), omogućiće kompaniji da uspostavi osnovu u regionu sa mogućnošću širenja prodaje izvan granice u narednim godinama, objasnio je CEO John Belizaire. „Maroko ima zakon koji efektivno garantuje PPA za snabdevače energije“, rekao je on za portal. „Počinjemo sa tim i odatle se razvijati“, dodao je.

Usred žestoke borbe širom sveta kako bi koristile jeftine metode generisanja električne energije za rudarenje bitcoina, Soluna se nada da će se lokalni zakoni promeniti kako bi se omogućilo više od trenutnih 20% snage za prodaju. „U zavisnosti od naših budućih kapaciteta, možemo da se udružimo sa većim komercijalnim distributerom u zemlji i šire koji će kupovati našu energiju“ nastavio je Belizaire. „Ovo će zahtevati promenu zakonskog okvira.“

Pročitajte i:  Bitcoin ponovo pada

Maroko se pozicionirao kao jedna od retkih država širom sveta koja je formalno zabranila plaćanje kriptovalutama. Taj potez je došao u novembru prošle godine i od tada su se desili slični u Indiji, Iranu i drugim, a neki potezi nagoveštavaju da bi Maroko mogao da preokrene svoju odluku ovog meseca.

Izvor: Cointelegraph

Facebook komentari: