Izložba akvarela “Mediteraneo“ otkriva lepotu četiri mediteranske zemlje

“Mediteraneo“, naziv je izložbe akvarela pirotskog advokata i slikara Nebojše Petrovića koja je otvorena u Galeriji “Čedomir Krstić“ u Pirotu, inspirisana motivima sa Mediterana, pre svega iz Tunisa koji je povezao sa Pirotom.

Njegova izložba izazvala je veliko interesovanje ljubitelja likovne umetnosti u gradu da Nišavi, a postavku čine 44 akvarela na kojima su prikazani pejzaži Tunisa, Malte, Italije i Grčke.

Izložbu je otvorio ambasador Tunisa u Srbiji Seif Alah Režeb, koji je za Petrovićev rad rekao da je rad umetnika koji su ambasadori kulture od suštinskog je značaja za približavanje naroda i izgradnju zajedničke i mirne budućnosti.

“Lepa slika govori sama za sebe i više vredi od dugog govora. Kroz akvarele Petrovića putujemo mediteranskim zemljama i otkrivamo lepotu ovih država. Ove slike nam pričaju o njima onako kako ih je video naš slikar. Svojim radom Petrović šalje poruku mira i interkulturalnosti. Kroz plavu, boju mediteranskog sna, i belu, boju mira, omogućio nam je da putujemo obalama sredozemlja, kolevke civilizacije, i pokazao da nas ovo more mnogo više povezuje nego što nas razdvaja”, rekao je Režeb.

Na otvaranju izložbe je govorio i Petrovićev mentor akademski slikar Petar Đorđević, istakavši tom prilikom da je presudna bila njegova ljubav da se tim poslom u slobodno vreme bavi.

“Verovatno je to neka vrsta relaksacije, obzirom na njegovu profesiju advokata, mislim da je tako i to se i vidi iz njegovih slika, da je to opušteno, najava nekog mirnog stanja koje nije ni u kakvoj vezi sa njegovom profesionalnom stvarnošću i sva je sreća da je to tako”, rekao je Đorđević.

Petrović svoj rad opisuje kao spajanje dve velike ljubavi, putovanja i slikarstva, a njegovo trajno opredeljenje već duže vreme je Mediteran.

“Zaista uživam u boravku u nekoj od zemalja Mediterana. U svakoj od četiri zemlje boravio sam najmanje dva puta. Svaka zemlja ima svoj kolorit, svoju atmosferu. Mediteran je kolevka civilizacije. Akvarel je specifična tehnika. Meni je za akvarel potrebna velika vodena površina, a toga svakako ima na Mediteranu. Tunis ima svoj kolorit, to je uglavnom plavo-zeleno, Grčka plavo-belo, Malta je oker, Venecija je već potpuna renesansa i nešto sasvim drugo. Mislim da sam uspeo da uhvatim atmosferu ovih zemalja”, izjavio je Petrović.

Istoričar umetnosti i muzejski savetnik, direktorka Galerije “Čedomir Krstić“ Radmila Vlatković za Petrovića kaže da je rođeni akvarelista i da  njegovi akvareli odišu majstorstvom likovne veštine i temperamentnom snagom čistog likovnog doživljaja.

“Kao slikar impresionističkih prosede slika Mediteran obasjan sunčevom svetlošću sa finim prelivima boja, tonova i oblika”, slikovito je objasnila Vlatkovićeva.

 

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare