Zvezda i Partizan za prvi trofej u sezoni 1Foto: STARSPORT

Rezultatski bezbrižan pripremni period za takmičarsku 2018/19 je prošao.

Za osam abaligaša koji će od večeras do nedelje u Laktašima učestvovati na drugom po redu Superkupu biće prilika da se uvere u svrsishodnost urađenog tokom avgusta meseca, odnosno u potencijal novoformiranih timova za novu regionalnu sezonu. Prvi zvaničan meč odigraće večeras Mornar i Partizan (18.00), dok će se u 20.30 sastati aktuelni regionalni šampion Budućnost i domaćin Igokea. Petak je rezervisan za mečeve Cedevita – Zadar (18.00), odnosno Crvena zvezda – Olimpija (20.30). Crveno-beli nisu učestvovali na prvom Superkupu zbog obaveza na unapred dogovorenom turniru na Kritu; Cedevita je izdominirala u Baru, ali bi u Laktašima trebalo da ima ravnopravne takmace u Budućnosti, večitim rivalima, možda i Mornaru i Igokei.

Upućeniji u sadržaj kvaliteta regionalne lige u proteklih desetak godina smatraju da bi naredna sezona trebalo da bude jedna od kvalitetnijih. Gotovo svi timovi su se osetnije pojačali, pojedini su temeljno rekonstruisali ekipe (Cedevita, Partizan, Olimpija, Zvezda), a od 12 učesnika sigurno polovina može da se pohvali milionskim budžetima. Budućnost je kao evroligaš zadržala okosnicu šampionske ekipe nadogradivši je iskusnim pojačanjima, kojima je zenit karijere upitan (Erl i Koti Klark, Edvin DŽekson, Eron Kraft). Turnir u Laktašima predstavljaće dobru proveru Podgoričana, koji su u finišu priprema bili lišeni pomoći reprezentativaca, pre svih crnogorskih. Mogućnost tri utakmice u isto toliko dana trebalo bi da bude prvi važniji test fizičke i mentalne izdržljivosti pulena Aleksandra DŽikića, koje već od oktobra očekuje surov ritam od najmanje dva meča u sedam dana (ABA liga, Evroliga).

Uprava Zvezde je dobro shvatila gde je grešila u prethodnoj sezoni: centarska linija je faktički temeljno rekonstruisana. Majkl Odžo, povratnici Maik Cirbes i Dušan Ristić trebalo bi da predstavljaju dominaciju u reketu širom regiona, dok će širenje igre sa četvorke biti upitno ukoliko osnovna rešenja budu Muhamed Faje i Boriša Simanić. Novi trener Milan Tomić trebalo bi upravo na toj poziciji dosta da kombinuje, kao i na mestu organizatora igre gde DŽo Regland nije dobio klasičnog „parnjaka“, već bi alternativu, u zavisnosti od rivala, trebalo da predstavljaju Čović, Radanov i Beron. Zvezda u Laktašima sigurno želi da dogura do finala, ali će prethodno morati da „izmeri“ potencijal preuređene Olimpije koja je tokom leta dovela devetoricu novajlija. U pitanju je zanimljiv koncept kluba koji je rešio veći deo finansijskih problema iz poslednje decenije. Luka Šimanić i Petar Vujačić su projekti za budućnost, međutim Felton, DŽons, Lapornik, Lazić, Rebec i Mesiček trebalo bi da naprave rezultatski pomak već u takmičarskoj 2018/19. Sa sedmoricom novih stranaca, od kojih su trojica reprezentativci Brazila i Španije, na čelu sa Sitom Alonsom, Cedevita želi da se konačno domogne trona ABA lige. U pripremnom periodu i nisu blistali, baš kao i Partizan, koji dobrano renoviran počinje odiseju povratka među četiri najbolje ekipe u regionu. Crno-beli na svim pozicijama imaju „od svega po malo“, pretrpljene katastrofe od 30 plus razlike protiv Baskonije, Tenerifa i Barselone postavile su smisao španskoj turneji pred sam početak Superkupa na čijem otvaranju ih očekuje kvalitetan Mornar.

Raspored

četvrtfinale

četvrtak

Mornar – Partizan 18.00

Budućnost – Igokea 20.30

petak

Cedevita – Zadar 18.00

Crvena zvezda – Olimpija 20.30

polufinale

subota

Mornar/Partizan – Budućnost/Igokea 18.00

Cedevita/Zadar – Zvezda/Olimpija 20.30

nedelja

finale 21.00

Novica i Si ne idu u Laktaše

Kapiten Novica Veličković i Bondža Si nisu uspeli da se oporave od povreda za Superkup ABA lige, tako da će Partizan oslabljen nastupiti u večerašnjem četvrtfinalu. Amar Gegić će biti u sastavu nakon obaveza u reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari