Pesmama protiv stresa

I. Mitić

24. 09. 2018. u 07:15

Ekonomista Zoran Stojanović uživa u pisanju

Песмама против стреса

LESKOVČANIN Zoran Stojanović je diplomirani ekonomista koji svaki slobodan trenutak koristi da napiše neku pesmu ili priču, a u poslednje vreme posvećen je pisanju romana, i to mu je već godinama "izduvni ventil" nakon profesionalnih obaveza. Stojanović je dugo bio na odgovornim funkcijama u privredi, lokalnoj samoupravi, a duže vreme je rukovodio i leskovačkim "Vodovodom", pa se od svakodnevnog stresa branio lepom pisanom rečju.

Nedavno je iz štampe izašao Stojanovićev četvrti roman "Razdelnica", u kome nastavlja da se bavi prošlošću. Radnja se odvija u okupiranom Novom Sadu i Beogradu i priča "o moralnoj pustoši i bedi, tipičnim za silnike, nasuprot neuništivoj veri potlačenih u vlastiti identitet". Reč je o romansiranoj priči koja podseća da su "istina i humanost svevremene, uzvišene vrednosti i osnova čovečanstva".

- Moja prva zbirka pesama "Proplanci snova" je nastala pre 12 godina nakon stalnog uveravanja mojih prijatelja, pisaca i pesnika, da to što radim zavređuje pažnju. Priprema te zbirke donela mi je veliku radost, a onda su spontano nastajale i priče i romani koje sam do sada objavio - kaže Stojanović.

Prvu pesmu napisao je kao gimnazijalac. Većina radova ostajala je u fiokama njegovog radnog stola, a poneku pesmu počeo je da deli sa saradnicima i prijateljima tek kada ga je napustila mladalačka nesigurnost.

UTISAK

- KAO mlad, recitovao sam samo kada je trebalo da kod neke devojke "ostavim utisak", a kasnije sam to činio relativno često. Ponekad sam i važne profesionalne sastanke počinjao pesmom, pa je i posao išao brže i lakše - dodaje Stojanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije