Biserko: Sva tri člana Predsedništva BiH su saveznici Rusije 1Foto: Fonet-AP

Beograd stalno želi da se predstavi kao miljenik Moskve i u tom smislu vešto spinuje informacije koje nisu uvek relevantne.

Rusija, naravno, nema ništa protiv, jer se time šalje poruka o specijalnim odnosima, komentariše za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, to što, iako se očekivala poseta Vladimira Putina Srbiji, i to, tokom posete Sergeja Lavrova RS i istočnom Sarajevu, tokom proteklog vikenda, to se nije dogodilo, već je istovremeno stigla vest da će se Vučić sastati sa ruskim predsednikom u Moskvi u oktobru.

Sonja Biserko za naš list dalje ističe da „srpska elita ne poznaje dovoljno Rusiju da bi se mogla postaviti tako da brani vlastite interese“.

– U sadašnjoj situaciji, osim što podležu iluziji o vekovnom bratstvu s ruskim narodom, rade isključivo i za svoje vlastite interese, a ne za državne ili nacionalne. Rusija Srbiju, i posebno RS, drži kao taoce jer preko nje sprečava konsolidaciju regiona, što je njen glavni interes sada – smatra Biserko.

Sagovornica Danasa ističe da se u srpskim medijima marginalizovana poseta Sergeja Lavrova Sarajevu, odnosno njegov susret sa sva tri predsednika.

– Mislim da je važno istaći da je Lavrov veoma biranim rečima izneo svoj stav o Bosni. Istakao je da podržava integritet Bosne i Dejtonski sporazum. Rusija je zainteresovana za odnose sa sve tri strane u BiH i to je ovom prilikom Lavrov i pokazao. Rusija želi sprečiti članstvo Bosne u NATO i opstruira njenu evropsku budućnost. Međutim, sve tri političke elite u BiH objektivno nisu zainteresovane za reforme koje su neophodne za članstvo u obe organizacije. Osim toga, sve tri elite sarađuju i održavaju status quo, u čemu ih podržava i Moskva. Zbog toga za Rusiju uopšte nije težak posao da ostvari svoje ciljeve u BiH – ističe Biserko za Danas.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava dalje navodi da se Milorad Dodik svojom odanošću Rusiji održava na vlasti, zbog čega, kako kaže, nije čudno što će se uoči samih izbora sresti sa Putinom u Moskvi. Nije nužno, smatra sagovornica Danasa, da je Dodik jedina karta koju Rusi imaju u RS, ali je svakako upotrebljiv.

– Nisam sigurna da Rusija sada priželjkuje raspad Bosne, ali svakako želi održati status quo. A što se tiče opcija, njima je svejedno jer su svi proruski orijentirani. Gubi se iz vida da su ruski imperijalni interesi na Balkanu konstanta i da sigurno nemaju samo jednog igrača. To se odnosi i na Srbiju kao i na druge postjugoslovenske zemlje. Ono što je važno jeste da u sadašnjoj međunarodnoj konstelaciji, ali i unutrašnjim ruskim prilikama, Rusija nije u situaciji da Balkanu pruži ozbiljnu strategiju razvoja već ga samo koristi kao sredstvo da oslabi EU – napominje Biserko za naš list.

Ratna opcija sada nije na redu

Činjenica je da je Rusija slala svoje dobrovoljce u RS, kao i da se govori o još jednom humanitarnom centru pored Banjaluke, što opravdano izaziva strepnje ne samo u BiH nego i na čitavom Balkanu. Ipak, mislim da ratna opcija sada nije na dnevnom redu. Rusija svojim prisustvom i akcijama u BiH više manifestuje slabost EU, ali i korumpiranost i sebičnost bosanskih elita koje su nacionalne i državne interese podredile vlastitim – ističe Sonja Biserko za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari