Herceg Novi: Ko će kupiti hotele pod sporom?

V. VUJNOVIĆ

24. 09. 2018. u 08:25

Reagovanje hercegnovskog advokata povodom raspisanog tendera za prodaju imovine kompanije "Vektra Boka". Ugostiteljski kompleks "Igalo" ima sudsku zabranu jer je u postupku restitucije

Херцег Нови: Ко ће купити хотеле под спором?

Hotel "Igalo" danas - Foto V. Vujnović / Vukašin Šimrak

KOMPANIJA "Vektra Boka" prvi put je stavila na prodaju teniske terene i zemljište na Toploj i Milašinovića plažu. Raspisan je javni poziv po ukupnoj početnoj ceni od 13,73 miliona evra. Kao i u prethodnim javnim pozivima, na prodaju su i restoran "Galeb", motel "Dubrava", zemljište na Rosama, motel "Borić", zemljište kod hotela "Rivijera" u Njivicama... Osim ovoga, Savet za privatizaciju Vlade Crne Gore krajem septembra trebalo bi da razmotri zahtev "Vektra Boke" o saglasnosti za prodaju i hotela "Plaža", "Igalo", "Tamaris" i parka hotela "Boka" u Herceg Novom.

Vlasnik kompanije Dragan Brković traži i da Savet donese zaključak kojim bi Vlada Crne Gore prihvatila obavezu da obešteti bivše vlasnike zemljišta na kojem su hoteli izgrađeni, a koji su pokrenuli sudske procese i procese pred Komisijom za obeštećenje o povratu ili isplati nadoknade za imovinu oduzetu nakon Drugog svetskog rata.

Hercegnovski advokat Vukašin Šimrak smatra da "Vektra Boka" hotel "Igalo" ne može da proda jer je objekat pod privremenom sudskom merom zabrane otuđenja u korist ranijih vlasnika, porodice Acović kojoj je zemljište na kome je izgrađen hotel nacionalizovano pedesetih godina prošlog veka. Na delu zemljišta parka "Boka" upisana je zabeležba restitucije. Sva ta opterećenja postojala su, kako ističe Šimrak, i u vreme kada je zaključen ugovor o kupovini imovine nekadašnje "Boke", ali je "Vektra Boka" preuzela sve rizike pravnih posledica.

Advokat Šimrak ističe da mu nije jasno na koji bi način i koji kupac bi preuzeo rizik svih tih pravnih smetnji koje bi pratile ovu prodaju, odnosno kupovinu. Prema njegovim rečima, najaktuelniji je postupak povrata parka hotela "Boka".

- U tom postupku sprovedeni su svi dokazi, nalazi i mišljenja veštaka iz ko jih nesumnjivo proizlazi osnovanost da se donese odluka o povratu parka pravnim sledbenicima ranijih vlasnika. Komisija u Baru je dva puta donosila takvo rešenje, međutim u oba slučaja po žalbi drugostepenog organa Ministarstva finansija ukinuto je sa iznalaženjem nekih razloga koji se baš ne mogu utemeljiti u pravnim okolnostima. Verovatno se traži vreme da se udovolji potrebama novog vlasnika, "Vektra Boke", koji je u postupku uložio žalbu - objasnio je Šimrak.


OBEŠTEĆENjE PORODICI ACOVIĆ

POSTUPAK radi isplate naknade za zamljište na kome je izgrađen hotel "Igalo" Acovići su pokrenuli pre 27 godina i dobili su i pravosnažnu presudu za isplatu tri miliona evra.

- Međutim, Vrhovni sud je promenio stav nasuprot mnogobrojnih odluka koje je do tada donosio u istovetnim postupcima. Nakon pet godina Ustavni sud je po ustavnoj žalbi, koju smo izjavili, poništio odluku Vrhovnog suda i očekujemo sada da Vrhovni sud postupi u skladu sa nalozima iz odluke Ustavnog suda, ne bi li napokon pravda bila zadovoljena, a porodica Acović obeštećena.


NACIONALIZACIJA

ALEKSANDAR Acović je sa Vladetom Savčićem pre Drugog svetskog rata kupio u Herceg Novom 44.000 kvadrata atraktivnog zemljišta od morske obale do sadašnje Jadranske magistrale u Igalu. Na osnovu Zakona o nacionalizaciji, polovina tog placa koja je pripala Acoviću, 1959. godine je nacionalizovana, a osamdesetih godina prošlog veka njegovim naslednicima je sudskom odlukom plaćeno za 6.000 kvadrata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Nikola

24.09.2018. 18:10

Oduzeti mafijašima sve! Ali kako oduzeti kada su sudije u sprezi sa mafijom i zna se ko vuče sve konce u CG. Don Djuka i njegovi pajtosi!