Kuća na dobošu, ali kupca nema

Z. RAJIĆ

24. 09. 2018. u 09:52

Odložena prinudna prodaja porodičnog imanja čelnika vojvođanskih akcionara. Veselin Muhadinović kažnjen zbog izjave kojom je naneo štetu kombinatu "Zmajevo"

Кућа на добошу, али купца нема

Muhadinović sa akcionarima - Foto Laslo Kiš

Veselinu Muhadinoviću, predsedniku Saveza udruženja akcionara (SUA) Vojvodine, porodična kuća u Zmajevu nije otišla na doboš 18. septembra, kako je bilo najavljeno, jer nije prijavljen nijedan učesnik javnog nadmetanja. Odlukama Osnovnog suda u Vrbasu i Apelacionog u Novom Sadu, prodajom kuće trebalo bi da se pribavi 2.266.860 dinara za novčanu kaznu koja je Muhadinoviću izrečena zato što je izjavom putem medija ugrozio poslovni ugled kupca Društvenog preduzeća za ratarsko-stočarsku proizvodnju "Zmajevo".

Muhadinović, bivši radnik ovog preduzeća i direktor novoosnovane ZZ "Zmajevčani", kažnjen je zato što je izjavio da će akcionari "Zmajeva" skinuti rod sa 612 hektara oranica, za koje tvrde da su zadružna svojina, i da kao takve nisu smele da budu otuđene tokom privatizacije, sprovedene 2004. Sudovi su procenili da je ta izjava iz 2013, proizvela štetu novom vlasniku kombinata "Zmajevo" od preko dva miliona dinara, jer u strahu od upada akcionara u njive, nije mogao da zaseje 10 hektara kukuruza kokičara.

Pred najavljenu licitaciju kuće, Muhadinovićevi advokati su uz zahtev da se prodaja odgodi, priložili ustavnu žalbu, podnetu zbog povrede prava na slobodu mišljenja i izražavanja, kao i sudsku odluku kojom je njihov klijent oslobođen u "istoj stvari".

Pročitajte još: Ode kuća na doboš

- Pre dve godine sam, takođe zbog medijskih istupa, bio osuđen na mesec dana zatvora, uslovno na godinu dana, ali je Viši sud u Somboru poništio tu presudu. Kasnije sam ipak kažnjen, i sad sam jedini u Srbiji koji je osuđen zbog govora o privatizaciji - ističe Muhadinović.

On je dostavio i nalaze lekara specijalista o narušenom zdravlju zbog stresnih sudskih ročišta i odluke da mu bude oduzeta jedina imovina koju poseduje. Agencija za borbu protiv korupcije, koja od 2015. proverava privatizaciju "Zmajeva" po predstavci ZZ "Zmajevčani", uputila je dopis Republičkom javnom tužilaštvu, koje, kako je objašnjeno, ima mogućnosti da zahteva odlaganje sudske odluke o prodaji kuće.

Koliko je sve to uzeto u obzir nije poznato, jer je Branislav Dardić, javni izvršitelj za područje Višeg i Privrednog suda u Somboru, konstatovao da nije bilo jemstva za učešće u javnoj prodaji Muhadinovićeve kuće i da se zato postupak odlaže za 18. oktobar.

TELIMA ĆE BRANITI...

AKCIONARI širom Vojvodine, bivši radnici privatizovanih poljoprivrednih imanja, koji traže vraćanje oduzetih njiva, pružili su podršku Muhadinoviću. Njih nekoliko stotina izrazilo je spremnost da svojim telima brani njegovu kuću ako bude prodata i kupac dođe da je preuzme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije