Samo jedan vozač duguje 58.000 KM

D. CURAĆ

24. 09. 2018. u 11:15

Saobraćajna policija u istočnoj Hercegovini izriče brojne kazne. U poslednjih mesec dana radari su zabeležili više od 3.500 prekršaja

Само један возач дугује  58.000  КМ

Ulice u Trebinju

I PORED pojačane kontrole saobraćaja u istočnoj Hercegovini, saobraćajna policija ima pune ruke posla, a samo u poslednjih mesec dana radari "dual" i "ramer" zabeležili su više od 3.500 prekršaja, što je, kako navode u Policijskoj upravi Trebinje, zabrinjavajuće.

- Imali smo određena pogoršanja po pitanju bezbednosti saobraćaja u toku ovog leta. Ono što bih istakao jeste da se učesnici u saobraćaju ne pridržavaju zakona, a ni pojačane aktivnosti očigledno nisu dale rezultate. Za samo mesec dana radari su zabeležili preko tri i po hiljade prekršaja, najviše na teritoriji Trebinja - rekao je načelnik PU Trebinje Žarko Laketa.

Jedan od najvećih problema je taj što oni koji prekrše zakon koriste određene "rupe" u propisima i godinama uspešno izbegavaju da plate kazne, a tu Hercegovci drže neslavni rekord. Prema podacima Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmenu podataka, M. N. iz Trebinja ukupno duguje čak 58.326 maraka za neplaćene kazne koje su se gomilale godinama. I u ostalim opštinama ima vozača koji izbegavaju plaćanje kazni, među kojima prednjači Gačanin sa dugom od 15.185 maraka, zatim osoba iz Bileće od 9.451 marku, Nevesinjac sa 5.807 maraka duga, te Ljubinjac koji duguje 5.050 maraka...

U Policijskoj upravi Trebinje kažu da će se i tome stati ukraj, odnosno da je na snagu stupio novi zakon po kojem se novčane kazne zamenjuju zatvorom.

- Iz KPZ sam dobio informaciju da je jedno lice na osnovu novog zakona otišlo na izdržavanje kazne zatvora na jedan dan. Zakon je stupio na snagu i svako ko napravi prekršaj ima mogućnost da kaznu plati ili da ide na izdržavanje kazne u zatvor - istakao je Laketa i pojasnio da je za prekršaj od 30 maraka kazna - dan zatvora.

Dakle, neslavni rekorder iz Trebinja bi morao da provede u zatvoru više od tri godine.

Načelnik PU Žarko Laketa


U Policijskoj upravi su se osvrnuli i na nedorečene kazne kada je reč o divljanju ulicama Trebinja u kasnim noćnim satima. I ovog leta policija je imala brojne prijave građana na buku.

- Dešavalo se da bar 20 puta privedemo iste osobe koje "divljaju" motorima, i oduzimamo im dokumenta, ali već sutradan, one dođu i preuzmu to vozilo, koje opet na isti način koriste.

SMANjEN ULAZAK MIGRANATA

U POSLEDNjIH mesec dana na području istočne Hercegovie zabeleženo je 15 ilegalnih ulazaka stranih državljana što je, kako navode u Policijskoj upravi Trebinje, znak da je pojačana kontrola granica pripadnika MUP-a Republike Srpske i Granične policije BiH dala rezultate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije