Podrška Novog Sada porodicama sa decom

Z. G.

24. 09. 2018. u 16:20

Gradonačelnik Vučević primio ministarku Slavicu Đukić Dejanović

Подршка Новог Сада породицaма са децом

Vučević i Slavica Đukić Dejanović Foto pres služba Grada

MINISTARKA bez portfelja Slavica Đukić Dejanović istakla je u Novom Sadu da je iznos koji taj grad izdvaja za podršku porodicama sa decom jednak budžetu Kabineta za demografiju i populacionu politiku i naglasila da ta lokalna samouprava treba da služi kao primer ostalim opštinama u Srbiji.

Ministarku Đukić Dejanović, koja je učestvovala na stručnom skupu "Populacioni problemi stanovništva u 21. veku", primio je gradonačelnik Miloš Vučević koji je tom prilikom istakao da je za podršku porodici sa decom u novosadskom budžetu ove godine izdvojeno 484 miliona dinara.

- Bez obzira na to što se na nivou države izdvajaju sredstva za prvo, drugo, treće i četvrto rođeno dete, rukovodstvo Grada Novog Sada nije ukinulo davanja za te namene, već ih je povećalo u odnosu na prethodnu godinu. Tako se na nivou grada finansiraju vantelesna oplodnja, daroviti đaci, boravak mališana u privatnim vrtićima, besplatni boravak trećeg deteta u državnim vrtićima, što je za svaku pohvalu – naglasila je ministarka Đukić Dejanović.

Vučević je istakao da Novi Sad uveliko doprinosi setu mera podrške populacionoj politici Vlade Srbije i jedan je od retkih u Srbiji koji beleži konstantan pozitivan prirodni priraštaj godinama unazad.

PROČITAJTE JOŠ - Pomoć i nezaposlenim majkama

- Novi Sad je spreman da bude primer drugima kroz promociju socijalne odgovornosti. Kada više dajete, očekivanja rastu što je potpuno opravdano, i nama je cilj da proširimo lepezu mera i aktivnosti koje sprovodimo i da povećamo paket pomoći. Ove godine smo izdvojili 484 miliona dinara iz budžeta Grada Novog Sada za podršku porodicama s decom, što je za nekih 49 miliona dinara više nego prošle godine.

U ta izdvajanja uključena je finansijska pomoć za prvorođenu decu, koja ove godine iznosi 30.000 dinara, što je duplo više u odnosu na prošlu godinu, naveo je Vučević i dodao da za trojke Grad izdvaja pomoć od 150.000 dinara, što je za trećinu više nego 2017. godine, dok je za prvoređenu bebu u Novoj godini izdvojeno 200.000 dinara ili duplo više novca nego lane.

Gradonačelnik je podsetio da je Grad za svu decu rođenu prvog januara u Novom Sadu izdvojio po 50.000 dinara a za sve bebe rođene 1. februara, na rođendan Grada, po 200.000 dinara i dodao da Grad finansira i program veštačke oplodnje, iznosom do 220.000 dinara po porodici.

Vučević i ministarka Đukić Dejanović razgovarali su i o problemu migracija imajući u vidu da je prosečna starost ljudi koji odlaze iz Srbije 28,7 godina i da je svaka ta peta osoba visokoobrazovana.







Pratite nas i putem iOS i android aplikacije