Travar iz Pomoravlja: Biljke berem gde samo ptice pevaju

Z. RAŠIĆ

24. 09. 2018. u 16:15

Radovan Miletić, starina od 80 leta, već tri decenije je najpoznatiji travar u Pomoravlju. Spravlja više od sedamdeset vrsta čajeva za razne tegobe

Травар из Поморавља: Биљке берем где само птице певају

Radovan Miletić na svom štandu

Blizu mu je osamdeset, a već tridesetak godina na Rtnju, u Krivom Viru, Grzi, Sisevcu ili Peštercu, bere lekovito bilje i pravi čajeve. Radovan Miletić, svima znan kao Rade Travar, učinak svog bilja dokazuje direktno na sebi. Izgleda bar petnaestak godina mlađi i jedan je od najpoznatijih travara u Pomoravlju i okolini.

- Branjem lekovitog bilja počeo sam da se bavim devedesetih godina prošlog veka, kada sam prošao obuku kod jednog travara. Da bi se živelo od ovog posla, potrebno je poverenje, a mislim na mušterije. Bilje berem isključivo sam jer treba znati šta i gde bereš. Nikako pored puta već samo tamo gde su ptice - objašnjava nam Rade Travar, kome je zanimanje postalo nadimak.

U berbi je od aprila do decembra jer jedno bilje smenjuje drugo. U aprilu kreće ljubičica, pa mlečika i dalje redom. Od septembra do decembra vadi se korenje - oman, beli slez, crni slez, mačja šapa. Zanimljivo je da Rade živi u stambenoj zgradi u centru grada, a bilje suši - na tavanu.

- Podigao sam crep dva-tri centimetra i napravio promaju, tako da je sve suvo za tri dana. Travke sam, inače, godinama proučavao, što kroz knjige, što kroz praksu. Nema priručnika na tu temu koji nisam kupio, imam celu biblioteku vredniju od hiljadu evra. A i sam sam jedan takav priručnik napisao, da pomognem onima koji imaju ljubav i volju da se ovim korisnim poslom bave - priča naš sagovornik.

Radovana smo sreli na etno-sajmu u Paraćinu, tradicionalnoj manifestaciji koja je okupila sedamdesetak izlagača iz različitih krajeva Srbije. Na njegovoj tezgi bilo je više od pedeset različitih vrsta lepo "skockanih" čajeva. Ko nije nabavio čaj ovde, može to da učini svakog dana na paraćinskoj zelenoj pijaci. Tamo je svakodnevno, kad nije u berbi. Ima svoje redovne mušterije. Zna od kojih bolesti boluju i koja im "travka" najviše prija.

- Ja izuzetno cenim čaj od troskavca. Kvalitetnog retko gde ima, a izuzetno je dobar za želudac, čir na dvanaestopalačnom crevu i uopšte, za varenje. Skida šećer, pomaže i kod bolova, blagotvoran je za ceo organizam. Očajnica je namenjena ženama, a zovu je još macina trava. Od davnina je poznata kao lekovita. Pomaže kod ženskih i plućnih bolesti, stimuliše lučenje žuči, kod groznice, kod manjka apetita. Pravim i čaj od šuljevare, kako se u narodu kaže. Ta biljka raste u krompirištima i na njivama posle žetve pšenice. Tamo je i pronalazim na području od Grze ka Peštercu, a mnogi je i sade. To je zapravo nadaleko poznat amer čaj, obznanio nam je Radovan. Dobar je za bolesti urinarnog trakta.

Veliki broj lekovitih trava za razne zdravstvene probleme


I pored svojih poznih godina, čika Rade nema nameru da prekine potragu za lekovitim biljem i spravljanjem čajeva. To je njegov način života, izvor zdravlja i životna filozofija. Zato će, koliko sutra, već biti daleko od grada, tragajući za lekovitim korenjem kome je sada sezona.

ZA ZDRAVLjE, ČAJEVI I PIVO

ISPIJANjE čajeva i boravak u prirodi jesu eliksir dobrog zdravlja, potvrdio nam je ovaj paraćinski travar, što se vidi i po njegovoj vitalnosti. Uz čajeve, njegova preporuka je još - pivo, u umerenim količinama. Pivo je "čistač" organizma, te deluje blagotvorno.

MELEMI TRAŽENIJI

IMA ljudi koji čajeve redovno piju, ali i čajeva ima svuda - u svakoj radnji, prodavnici zdrave hrane i apoteci. Kod Radete Travara zato su sada traženiji - melemi, posebno oni za vene i hemoroide. A čajeve kod njega kupuju oni koji hoće biljku za koju je izvesno da na nju prašina nije pala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije