Novi Sad: Bez prinudnih upravnika

Lj. PRERADOVIĆ

24. 09. 2018. u 17:28

U Novom Sadu nije završena registracija stambenih zajednica. Nepoznat broj zgrada koje nisu izabrale upravitelja

Нови Сад: Без принудних управника

Kako uvesti red u oblast stanovanja

U REGISTRU stambenih zajednica koji vodi Republički geodetski zavod, na teritoriji Novog Sada su registrovane 3.972 stambene zajednice. Od toga, kako navode u Gradskoj upravi za imovinu i imovinsko-pravne poslove, u opštini Novi Sad 3.894, a u opštini Petrovaradin 78 stambenih zajednica.

Mada je rok za podnošenje zahteva prema zakonu bio 12. decembar 2017. godine, kako dalje objašnjavaju u nadležnoj Gradskoj upravi, on nije strogo formalan i nema utvrđenih kaznenih odredbi ukoliko se zahtevi podnose i posle tog datuma.

- Mišljenja smo da je svrha zakona da se uradi registracija stambenih zajednica i da se uvede red u oblasti stanovanja, a ne primena represivnih mera - navode u Gradskoj upravi. - Tačan broj koliko zgrada još nije izabralo upravnike ne može se navesti, jer se stambena zajednica može formirati za jedan ulaz u zgradi ili za više ulaza.

Sve zgrade moraju da se registruju, jer ukoliko to ne učine, neće moći da posluju, odnosno da urade popravke i otklanjaju kvarove u svojim zgradama ukoliko dođe do takvih situacija. Ukoliko stanari ne mogu da se dogovore o načinu upravljanja zgradom, i među sobom ne izaberu predsednika stambene zajednice, u tom slučaju se određuje prinudni upravnik. Postupak određivanja prinudnog upravnika takođe je propisan Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.

- Do danas nije primljen nijedan zahtev za postavljanje prinudnog upravnika - predočavaju u Gradskoj upravi. - Prinudni upravnik se imenuje sa spiska profesionalnih upravnika, a postupak se pokreće podnošenjem prijave nadležnog inspektora ili vlasnika posebnog dela.

Postupak postavljanja prinudnog upravnika vodi Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove, i rešenjem imenuje profesionalnog upravnika.

OBAVEZA

OD juna 2017. godine kada je počelo vođenje registra, stambene zajednice su obavezne da preko upravnika ili druge ovlašćene osobe podnesu prijavu za upis u registar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije