U Mesić tri miliona evra

J. J. BALjAK

24. 09. 2018. u 19:20

Najvrednija investicija u poslednjoj deceniji u Vršcu. Od sedam kilometara dugog potoka, uređuje se 2,6 km

У Месић три милиона евра

Delimično uređeno korito potoka Mesić - Foto Grad Vršac

POTOK Mesić više neće biti ruglo i veliki ekološki problem Vršca, jer je u julu počela dugoočekivana sanacija njegovog korita. Trenutno se uređuje 2,6 kilometara duga deonica od AMSS do ušća u Vršački kanal, za šta je Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo tri miliona evra. To je najveća investicija u Vršcu u poslednjoj deceniji.

Idejnim projektom iz 2010. predviđeno je da se korito Mesića duž svih sedam kilometara toka od brane do ušća - izbetonira. Time će se obezbediti brži i veći protok vode i tako trajno rešiti pitanje odbrane od poplava, što je i glavni cilj.

- Višedecenijskom nebrigom potok je zarastao u šiblje, dok su nesavesni tu bacali đubre. To je uslovljavalo da se, usled obilnijih kiša, ili otapanja snega sa Vršačkih planina, u nižim delovima toka, voda se nagomilava i izliva. Zato smo ovaj problem počeli da rešavamo uzvodno, jer je ta deonica bila najkritičnija - objašnjava Miloš Vasić, član GV za zaštitu životne sredine.

Svemu su prethodili opsežni geodetski i pripremni radovi, nakon čega se, idući od ušća ka AMSS, pristupilo vađenju kabastog smeća, izmuljavanju i sečenju rastinja u zoni korita. Dobar deo tog posla već je urađen. Potom će uslediti stavljanje šljunkovite tampon-zone, armiranje, izolacija i betoniranje.

- Sve ćemo urediti tako da Mesić bude ponos grada - ističe Vasić. - Planiramo da, tamo gde je to moguće, napravimo i šetalište sa klupama i kandelabrima. Kod Hajduk Veljkove ulice možemo čak da podignemo i parkić i dečje igralište.

Predviđeno je da ova faza radova bude gotova do kraja 2019.

- Nastojaćemo da do tada, na osnovu idejnog projekta, uradimo i glavni projekat za sledeću deonicu, koja ide od AMSS do Poljoprivredne škole, kako bismo odmah nastavili sa građevinskim radovima - najavljuje sagovornik "Novosti", uz konstataciju da će to, ipak, zavisiti od priliva sredstava.

NELEGALNO U JEZERSKOJ ULICI

PRE građevinskih radova, koji podrazumevaju i vraćanje Mesića u prvobitnu putanju, koju je vremenom promenio, grad je angažovao dvojicu veštaka da popišu svako drvo i sve nelegalne objekte u zoni potoka.

- Mesić vijuga kroz gradske ulice i privatne bašte, pa je mnogo građana u zoni korita podiglo bespravne objekte. Najviše u Jezerskoj ulici. Međutim, svi su ih bez pogovora uklonili, jer je i njima u interesu da se potok uredi - naglašava Vasić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije