Najnovije vesti
Vesti Politika
Kako je Srbija zbog Irana sama sebi SKOČILA U STOMAK

Kako je Srbija zbog Irana sama sebi SKOČILA U STOMAK

Ekonomija, turizam, dobri odnosi, i još mnogo štošta bila su objašnjenja srpskih vlasti zašto je Iran prošle godine dobio bezvizni režim sa Srbijom. Međutim, samo godinu dana nakon te odluke, Srbija je sama sebi “skočila u stomak", i odlučila da ovu odluku poništi.

Neophodna saradnja sa Iranom
Neophodna saradnja sa Iranom

Razlog je baš ono o čemu je "Blic" u više navrata pisao, a to velika šteta koju je Srbija pretpela zbog ove odluke na više nivoa, a pre svega zato što su iranski državljani dobili blanko mogućnost da preko Srbije ilegalnim odlaze u zemlje EU. Zbog toga smo i dobili ozbiljne kritike iz Brisela koje su kulminirale ukidanjem bezviznog režima.

Tako će sada građani Irana, koji su u proteklih godinu dana putovali bez vize u našu zemlju, sada ponovo morati da je pribavljaju, a je pitanje i šta će biti sa ne tako davno uvedenom direktnom avio linijom Teheran-Beograd koja je, upravo zbog bezviznog režima, bila dupke puna.

Ukidanje viza za građane Irana prošlo je manje-više nezapaženo, sve dok nekoliko meseci nakon toga Evropski savet u svom izveštaju nije “zapretio” Srbiji da bi trebalo da se “uzdrži od skretanja od zajedničke vizne politike, te da nova praksa sklapanja sporazuma sa trećim državama izaziva zabrinutost”. Tada su i počele spekulacije u javnosti o razlogu za ukidanje viza za građane ove zemlje.

Dok je jedan deo javnosti Kosovo video kao glavni razlog za ovakav potez, drugi su imali racionalnija objašnjenja, poput povećanja broja turista. Nesporno jeste da je od ukidanja viza (avgust 2017. godine) do kraja juna ove godine broj iranskih državljana u Srbiji porastao, i da ih je u tom periodu bilo nešto više od 16.000.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Međutim, kako je “Blic” već pisao, povećao se i broj Iranaca koji se prijavio u prihvatne centre za migrante po Srbiji, dok je jedan broj njih vidi samo kao tranzit dalje ka Evropi. Upravo to je bila bojazan Brisela, koja se ispostavila kao tačna.

Naime, od ukidanja bezviznog režima, u Srbiji je sa radom počela fantomska agencija “Aris travel”, čiji je vlasnik Iranac. Ona je prethodnih meseci u Srbiji radila bez licence, bila je prijavljena na lažnoj adresi, a nije bilo moguće doći ni do njenog kontakt telefona. Upravo je zahvaljujući ovoj “firmi” više od hiljadu Iranaca svakog meseca stizalo u Srbiju, pod plaštom turizma.

Mada je ta agencija registrovana u APR-u, u Ministartsvu trgovine i turizma “Blicu” je pre izvesnog vremena potvrđeno da ona nema licencu za rad, a to je utvrđeno tako što je pokušan inspekcijski nadzor, ali bezuspešno, jer na prijavljenoj adresi agencija nije postojala. Sumnju je produbilo i to što je agencija osnovana 30. januara ove godine, sa novčanim ulogom od svega 1.000 dinara.

Svo vreme u javnosti se postavlja i pitanje motiva za odluku o vizama koja će, samo godinu dana kasnije biti ukinuta, a kao jedan od glavnih pojavilo se Kosovo! Naime, Iran je jedna od brojnih musklimanskih država koje kosovo nisu priznale, a u javnosti se spekulisalo da su srpske vlasti upravo na ovaj način rekle “hvala”.

I zaista, ako se u obzir uzme lista država kojima su ukinute vize za Srbiju, samo jedna među njima je priznala južnu pokrajinu i reč je o Kolumbiji. Sve ostale su ili čvrste u stavu da ne priznaju nezavisnost KiM ili su povukle priznanje.

Govorilo se i o ekonomskoj saradnji kao o jednom od motiva za ukidanje viza, da je reč o tržištu od oko 80 miliona ljudi, ali brojke za sada nisu na strani Srbije. Tačnije, robna razmena Srbije i Irana je veoma niska i iznosi oko 22 miliona dolara.