Linkovi

Hiljade marširale u Londonu tražeći novo glasanje o Bregzitu


Demonstranti u centru Londona, 20. oktobra 2018.
Demonstranti u centru Londona, 20. oktobra 2018.

Hiljade demonstranata okupile su se u centru Londona pozivajući na novi referendum o izlasku Britanije iz Evropske unije.

Organizatori žele da javnost ima konačnu reč o vladinom dogovoru o Bregzitu sa EU, i tvrde da su, od kada su Britanci 2016. glasali za izlazak iz Unije, izašle na videlo nove činjenice o troškovima i kompleksnosti britanskog izlaska iz evropskog bloka.

Demonstrantima, čija je protestna šetnja "Narod glasa" vodila do trga gde se nalazi britanski parlament, između ostalih se obratio gradonačelnik Londona Sadik Kan, iz opozicione Laburističke partije.

Organizatori su obezbedili oko 150 autobusa za transport hiljada aktivista iz raznih delova zemlje do britanske prestonice.

Pristalice izlaska Britanije iz EU pobedile su sa 52% glasova na referendumu o članstvu u EU 2016. Premijerka Tereza Mej iz Konzervativne partije odbacila je mogućnost održavanja drugog referenduma.

Demonstrant nosi transparent na demonstracije protiv Bregzita u centru Londona, 20. oktobra 2018.
Demonstrant nosi transparent na demonstracije protiv Bregzita u centru Londona, 20. oktobra 2018.

Britanija bi trebalo da napusti EU 29. marta 2019. ali su pregovori otežani zbog neslaganja, posebno u vezi sa granicom Republike Irske i Severne Irske. To će biti jedina britanska kopnena granica sa EU posle Bregzita budući da je Irska članica EU a Severna Irska deo Ujedinjenog Kraljevstva.

Sve je veći strah od izlaska Britanije iz EU bez postignutog dogovora, što bi moglo da stvori haos na granicama i u britanskoj ali i ekonomiji članica EU.

Mej, koja je ove nedelje govorila na samitu EU u Briselu koji nije doneo rezultate, izjavila je da je spremna da razmotri duži tranzicioni period posle Bregzita - u toku kojeg bi Britanija poštovala pravila i obaveze EU više od dve godine posle svog martovskog razdruživanja. Britanski političari koji se zalažu za Bregzit, međutim, to vide kao pokušaj da zemlja na neograničeno vreme ostane vezana za Uniju.

“Ovonedeljni novi haos i konfuzija u pregovorima o Bregzitu pokazali su kako će i najbolji dogovor koji je sada moguć biti loš za Britaniju", izjavio je Endru Adonis, laburistički poslanik u gornjem domu britanskog parlamenta. “Birači neće zaboraviti niti oprostiti ako zakonodavci dozvole da se ovaj žalosni proces Bregzita nastavi a da građani nemaju konačnu reč o tome".

XS
SM
MD
LG