Linkovi

Posmatrači: Velike arapske snage raspoređene u istočnoj Siriji


Na ovoj fotografiji napravljenoj od video snimka sirijske državne novinske agencije SANA, objavljenog 2. novembra 2017, vidi se dim koji se diže u vazduh nakon što su sirijske vladine snage bombardovale grad Deil el Zour tokom borbi protiv militanata Islamske države.
Na ovoj fotografiji napravljenoj od video snimka sirijske državne novinske agencije SANA, objavljenog 2. novembra 2017, vidi se dim koji se diže u vazduh nakon što su sirijske vladine snage bombardovale grad Deil el Zour tokom borbi protiv militanata Islamske države.

Veliki vojni konvoj iz arapskih zemalja raspoređen je prošle nedelje po istočnoj sirijskoj pokrajini Deir el Zour, gde se snage koje imaju podršku Sjedinjenih Država bore protiv terorističke grupe Islamska država, rečeno je za Glas Amerike u posmatračkoj grupi za rat u Siriji.

Konvoj pripada zemlji koja je deo koalicije protiv IS-a koju predvode SAD, prenosi Sirijska opservatorija za ljudska prava, stacionirana u Velikoj Britaniji.

"Naši izvori na terenu primetili su konvoj u blizini istočne obale reke Eufrat, gde IS i dalje održava neznatno prisustvo", rekao je za Glas Amerike Rami Abdulraham, direktor Sirijske opservatorije.

Abdulrahman kaže da nije mogao da potvrdi iz koje arapske zemlje je vojska stigla, ali "najverovatnije je to zemlja iz Zaliva".

Mesecima, Sirijske demokratske snage (SDF), kojima dominiraju Kurdi, bore se protiv IS u istočnoj Siriji, uz pomoć koalicije koju predvode SAD.

Grupa je oslobodila veliki deo teritorije od IS-a tokom poslednjih meseci, a borbe su trenutno koncentrisane u nekoliko gradova koje i dalje drži IS, duž doline reke Eufrat.

Zvaničnici SDF-a nisu želeli da komentarišu po tom pitanju.

Ali ranije, SDF je dobro primao ideju raspoređivanja arapskih snaga u oblastima koje kontrolišu.

Arhiva - Borci Sirijskih demokratskih snaga (SDF) stoje u Dei al Zouru, Sirija, 1. maja 2018.
Arhiva - Borci Sirijskih demokratskih snaga (SDF) stoje u Dei al Zouru, Sirija, 1. maja 2018.

Etničke tenzije

Neki analitičari, međutim, kažu da bi slanje regionalnih arapskih snaga u taj deo Sirije moglo da izazove etničke tenzije između Kurda i Arapa.

"Prisustvo arapskih snaga bilo bi vrlo značajno", rekao je za Glas Amerike Džonatan Spajer, izvršni direktor Bliskoistočnog centra za izveštavanje i analize (MECRA). "SDF je široko prihvaćen, uglavnom ispravno, kao dominantno kurdski. Trupe iz arapskih zemalja značajno bi promenile tu percepciju".

"Sada, neke tenzije izazvane su između kurski dominantnih defakto vlasti u Raki i Dei el Zouru i arapskog stanovništva u delovima tih pokrajina", dodao je Spajer.

Istočna Sirija, posebno Deir el Zour i Raka, regioni su sa većinskim arapskim stanovništvom, dok se Kurdi i druge etničke grupe smatraju za manjine.

Snage Sirijskih demokratskih snaga i trupe SAD patroliraju duž turske granice u Hasakahu, Sirija, 4. novembra 2018.
Snage Sirijskih demokratskih snaga i trupe SAD patroliraju duž turske granice u Hasakahu, Sirija, 4. novembra 2018.

Trupe SAD

Pentagon je objavio da se oko 2.000 vojnika SAD nalazi u Siriji, gde sudeluju u borbi protiv IS-a.

Zvaničnici SAD poručivali su da američke snage neće napustiti Siriju dok IS ne bude poražena i dok Iran ne napusti tu ratom pogođenu zemlju.

Iran je glavni podržavalac režima sirijskog predsednika Bašara al Asada, otkako je u zemlji izbio građanski rat 2011. godine.

Ali, ambasador Džejms Džefri, specijalni izaslanik SAD u Siriji, kaže da je iranska umešanost u Siriji deo šireg plana proširenja prisustva te zemlje na Bliskom istoku.

"Iransko prisustvo u Siriji, posebno projekcija njegove snage - dalekometnih raketa i protivvazdušnih sistema - nema ništa sa odbranom Asadovog režima protiv opozicije", rekao je Džefri u intervjuu za Alhura TV u sredu.

To sve ima veze sa projektovanjem snage, dodao je.

Zemlje Zaliva

Uz SAD, zemlje Zaliva, posebno Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, dugo oponiraju iranskom prisustvu u Siriji, Jemenu i drugim delovima Bliskog istoka.

Poslednje navodno raspoređivanje arapskih snaga u istočnoj Siriji moglo bi da bude ciljano na zaustavljanje širenja uticaja Irana po regionu, kažu neki eksperti.

"Jasno je da SAD sada razmatraju svoje prisustvo u istočnoj Siriji kao element napora da se Iran zadrži i odvrati i da ne planiraju da napuste oblast u bliskoj budućnosti", kaže analitičar Spajer.

Ali drugi analitičari, poput Aleksa Vatanke, istraživača u Institutu za Bliski istok u Vašingtonu, kažu da bi dolazak novih stranih snaga u Siriju mogao dodatno da iskomplikuje ionako kompleksnu situaciju.

"Uticaj novih snaga u igri u ovom trenutku vrlo je poseban i biće pridodat kompleksnosti jednačine, imajući u vidu činjenicu da ne znamo iz koje su zemlje te trupe", rekao je Vatanka za Glas Amerike.

Babak Taghvae, vojni analitičar sa Malte, vidi vezu raspoređivanja arapskih snaga u istočnoj Siriji sa tenzijama između Turske i Kurdima predvođene SDF.

"To šalje poruku Turskoj da će, ukoliko Amerikanci ne mogu dovoljno da podrže SDF, SDF podržati njihovi saveznici (iz zemalja Zaliva)", kaže Taghvae.

Turska gleda na Narodne zaštitne snage (YPG), glavni element u SDF-u, kao na deo Radničke partije Kurdistana (PKK) koja deluje u Turskoj i koja je uključena u tri decenije dug rat sa turskim oružanim snagama za veća prava Kurda u Turskoj.

U proteklim nedeljama, turska vojska gađala je pozicije YPG-a u nekoliko pograničnih oblasti između Turske i Sirije.

Nadajući se da će umanjiti tenzije između dve strane, američki sekretar za odbranu Džim Matis rekao je u sredu da su SAD instalirale "posmatračke punktove" duž delova tursko-sirijske granice.

Mehdi Jedinia iz Glasa Amerike učestvovao je u pisanju ovog izveštaja.

XS
SM
MD
LG