Tramp nominuje potparolku Heder Nojert za ambasadorku u UN 1Foto: EPA-EFE ERIK S

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je danas da će nominovati portparolku Stejt departmenta Heder Nojert za novu ambasadorku SAD u UN, a nekadašnjeg sekretara za pravosuđe Vilijema Bara ponovo na tu funkciju, na kojoj je donedavno bio Džef Sešns.

Nojert je bila televizijska voditeljka na Foks Njuzu pre nego što je došla u Stejt department i ima veoma malo političkog i diplomatskog iskustva da bi mogla da predstavlja SAD u svetskoj organizaciji, ocenjuje Glas Amerike.

Neimenovani zvaničnik Bele kuće rekao je Asošijeted presu da će američka administracija sniziti diplomatski nivo svog predstavnika u Ujedinjenim nacijama, koji više neće imati status člana kabineta.

Heder Nojert je bila jedna od voditeljki emisije „Fox and Friends“, jedne od omiljenih emisija predsednika Donalda Trampa. Njenu nominaciju treba da odobri Senat.

Predsednik Tramp je objavio i da će na mesto sekretara za pravosuđe nominovati Vilijema Bara koji je tu funkciju obavljao za vreme Džordža Buša starijeg, od 1991. do 1993. Bar bi, u slučaju da bude izabran, trebalo da nadzire specijalnog tužioca Roberta Malera koji vodi istragu o Rusiji.

Ako bude potvrđen u Senatu, Bar će preuzeti položaj od Metjua Vitakera koji je vršilac dužnosti sekrtetara za pravosuđe otkako je Džef Sešns smenjen sa tog mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari