Marek Hamšik, Džengiz Under i Gonzalo Iguain
Marek Hamšik, Džengiz Under i Gonzalo Iguain

Serija A meč po meč: Roma desetkovana, velika šansa za “fantazija“ Milan i Napoli

Vreme čitanja: 7min | sub. 08.12.18. | 08:53

Roma na Kaljari, u Napulj stiže Frozinone, na San Siru gostuje Torino

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

NAPOLI - FROZINONE

Izabrane vesti

Subotnji program u Seriji A otvaraju Napoli i Frozinone na San Paolu. Posle pobede nad Atalantom u Bergamu, Ančelotijev tim želi da nastavi pozitivnu seriju. Raspored utakmica, do kraja godine, daje nadu Azurima da mogu da se približe Juventusu, tim pre što imaju samo jedan težak okršaj (protiv Intera) u decembru. Po ustaljenoj praksi Anečeloti će, zbog utakmice sa Liverpulom u Ligi šampiona, rotirati igrača. Aleks Meret će konačno debitovati na golu. Posle dužeg vremena ćemo videti u završnici meča i Gulama koji se oporavio od povrede. U napadu će igrati Milik i Insinje, a naš Maksimović će zameniti Albiola koji će se odmarati na tribinama za meć sa Redsima.

Frozinone se nada da bi Napoli mogao da bude već u mislima na Anfildu gde ga čeka odlučujući meč sa Liverpulom za prolaz u nokaut fazu Lige šampiona. Međutim, teško je poverovati da bi  “kanarinci” iz Frozinonea mogli da ponove podvig Kjeva na San Paolu od pre dve nedelje. 

KALJARI - ROMA

Kaljari i Roma su poslednjih pet kola osvojili isti broj bodova: šest. Tim sa Sardinije je zabeležio tri uzastopna remija u Seriji A, a  na Sant’Eliji nije zabeležio pobedu od 28. oktobra. Veliki hendikep za trenera Marana je odsustvo najboljeg igrača Barele, zbog crvenog kartona zarađenog prošlog vikenda protiv Frozinonea. Sardi se uzdaju u centarfora Pavoletija koji se vratio u formu iz đenovaljanskih dana dok bi Farijas trebalo da mu pomogne u napadu.

Roma mora da pobedi ako želi da ostane u trci za četvrto mesto koje garantuje učešće u LŠ. Od Đalorosih se očekuje da potvrde dobru igru protiv Intera i pokažu da je remi sa Nerazurima bio prekretnica u pozitivnom smislu. Di Frančesko zbog povreda ne može da računa na Džeka, De Rosija, Lorenca Pelegrinija, El Šaravija i Karsdorpa. Ipak veliku gvalobolju Di Frančesku zadaje povreda Manolasa. Realno gledano, Grk je jedini nezamenljivi igrač Đalorosih. Facio, Markano i Huan Žesus ni sa Manolasom ne daju sigurnost, a kamoli kad njega nema. Po svoj prilici, u napadu ćemo videti tinejdžersku trojku, Under Zaniolo - Klajvert, iza isto tako  golobradog Šika.

LACIO - SAMPDORIJA

Fudbalsku subotu na “čizmi“ zatvara utakmica Lacio-Sampdorija. Nebeskoplavi su poslednja tri meča završili remijem 1:1, i to posle 15 utakmica u Seriji A i Ligi Evrope u kojima su pobeđivali ili gubili. Postrojavanje tima od strane predsednika Lotita, prošle subote, pred meč sa Kjevom nije proizvelo željene rezultate. Ostaje da se vidi da li će karantin doprineti da Lacio zabeleži pobedu u prvenstvu posle mesec dana. Ključni problem za Inzagija je što njegov tim ne postiže s lakoćom golove, kao u prošloj sezoni. U timu Lacija neće biti povređenog Marušića i na njegovom mestu će igrati Kaseres ili Patrik. U napadu je baraž između Koree i Luisa Alberta za mesto pored Imobileaa. Na stredini terena je potvrđen trio Parolo Badelj - Milinković, pošto se Lejva još nije oporavio u potpunosti.

Sampdorija je izgleda na putu ozdravljenja. Đampaolov tim je izašao iz tunela pobedom nad Bolonjom 4-1 prošle nedelje. Glavna uzdanica tima iz Đenove je veteran Kvaljarela koji živi drugu mladost na Marasiju. Sa dva postignuta gola Bolonji stigao je do kvote 134 u Seriji A, pretekavši takva imena na večnoj listi, kao što su Pruco i Altobeli. Iako Samp ni izbliza nije tako ozbiljan takmac kada igra daleko od Marasija, trener Đampaolo ima nameru da igra sa Ramirezom i dvojicom napadača Kvaljarelom i Kaprarijem ili Defrelom.

SASUOLO - FJORENTINA

U nedelju u vreme ručka igraju Sasuolo i Fjorentina. Dva tima su odlično počela sezonu, ali su doživeli pad forme i rezultata u poslednjih par nedelja. Tim iz Emilije je izgubio svežinu i vrcavost iz prvih kola šampionata. Slučajno ili ne, pad efikasnosti Sasuola je koincidirao sa odsustvom povređenog Princa Boatenga. Neće biti iznenađenje ako trener Sasuola De Zerbi pruži šansu drugom veteranu timu - Matriju. Đuričić će čekati svoju šansu na klupi.

Ljubičasti nisu osetili slast pobede od sedmog kola, a Simeone i Kjeza su i zaboravili kada su poslednji put zatresli mrežu. Pioli još uvek ne rizikuje radno mesto, ali ako do januara ne promeni ploču, neće biti iznenađenje da vidimo novog šefa stručnog štaba Fjorentine u novoj 2019. godini. Milenković će po običaju igrati na poziciji desnog beka.

EMPOLI - BOLONJA

Empoli - Bolonja ima ukus jedne od majstorica za opstanak u Seriji A. Novi trener Empolija, i specijalista za nemoguće misije,  Jakini je uspeo da prodrma toskanski klub i čini se da ja u ovom momentu u boljoj formi od Bolonje. Jakini je već uknjižio sedam bodova sa Empolijem i preskočio je na tabeli upravo Bolonju. Rade Krunić i Benaser su potvrđeni na sredini terena baš kao i napadači Kaputo i La Gumina.

Tim Filipa Inzagija je u teškoj krizi. Samo tri osvojena boda na poslednjih pet mečeva su doveli ozbiljno u pitanje poziciju starijeg Inzagija. U Bolonji se veruje da je Pipo potrošio sve kredite i da je meč protiv Empolija njegov poslednji voz. Santander i dalje oseća bol od udarca u zglob na utakmici Kupa Italije tako da ćemo pored Palasija u napadu najverovantije videti Falčinelija. Dobra vest za Inzagija je što  će moći da računa na Svanberga i Džemailija na sredini terena.

PARMA - KJEVO

Parma i Kjevo imaju nameru da poprave gorko-sladak ukus iz prethodnog kola. I jedan i drugi tim smatraju da su više zaslužili protiv Milana i Lacija i na Tardiniju žele da nadoknade propušteno. Najveći problem za Parmu je što trener D’Aversa neće moći da računa na Žervinja barem do Božićaa, a Parma bez reprezentativca Obale Slonovače je sasvim drugi tim.

Kjevo oskoljeno igrom i remijima protiv Napolija i Lacija želi da zabeleži prvu pobedu u ovoj sezoni. Ivan Radovanović će i na Tardiniju biti režiser igre tima iz predgrađa Verone, Đorđević i Tanasijević će biti na klupi, a Tomović će morati da sačeka još desetak dana da bi se skroz oporavio od povrede.

UDINEZE - ATALANTA

U Udine dolazi ranjena Atalanta. Posle epskog trijumfa nad Interom zabeležila je dva poraza (od Empolija i Napolija). Promena na klupi Udinezea je već donela četiri boda timu iz Friulija na poslednje dve utakmice. Ti bodovi su omugućili timu Davida Nikole da izađe iz zone ispadanja. U Udinama lakše dišu, ali su problemi i dalje isti oni s početka sezone – neefikasnost pre svega. Sam De Pol ne može da nosi “baraku” i golovi Lazanje su neophodni za mirniji nastavak prvenstva.

Atalanta je oba poraza u poslednja dva kola pretrpela u poslednjim minutima demonstrirajući pad koncentracije i lucidnosti u završnici mečeva. Gasperinija i njegove momke posebno iritira što su i protiv Empolija i Napolija igrali dobro veći deo utakmice, a na kraju su ostali praznih šaka. Negativna okolnost za tim iz Bergama je što će Iličić morati da zbog crvenog kartona protiv Empolija preskoči meč sa Udinezeom.

ĐENOVA - SPAL

Na Marasiju u nedelju igraju dva tima koji su osvojili najmanje bodova u poslednjih pet kola (dva boda Spal, Đenova samo jedan u derbiju sa Sampom). Na klupi Grifona će sedeti prvi put Čezare Prandeli i moraće da se suoči sa alrmantnom situacijomna pošto neće moći da računa na diskvalifikovanog Romula i Besu, a Maciteli je i dalje rovit. Naš Darko Lazović bi trebalo da pokriva levi bok na sredini terana dok će Velozo imati ulogu režisera na sredini terena.

U timu Spala Vanja Milinković Savić će sedeti na klupi, a trener tima iz Ferare Sempliči ima dve nedoumice: na sredini terena za ulogu režisera su kandidati Valdifjori i Skjatarela dok u napadu Petanja i Paloski vode bitku za mesto pored Antenučija.

MILANO - TORINO

Utakmica Milan - Torino zatvara 15. kolo Serije A. Iguain i pored bolova u leđima želi da igra pošto poto i da golovima protiv Granata  izbriše “crni novembar”. Gatuzo je orjentisan da igra sa četiri defanzivca, odnosno sa Abateom i Zapatom kao centralnim bekovima u formaciji 4-2-4 “fantazija“. Trener Milana misli da sa Kesijem i Bakajokom, na sredini terena, može sebi da dozvoli četiri napadača: Susa i Čalhanoglua po krilnim pozicijama i Kutronea i Iguaina u ulozi špiceva. Podsetimo, Milan ne može da računa na Kaldaru, Bilju, Bonaventuru, Musakija i Romanjolija.

Torino u sledećih sedam dana ima generalnu probu svoje spremnost za evropsku scenu. Macarijev tim posle Milana sledeć subote izlazi na megdan Juventusu. Ako izađe bez poraza sa ta dva meča evropske ambicije Granata će dobiti državljanstvo. Dobra okolnost po Torino je što se probudio Beloti dok Zaza i dalje muku muči da pronađe put do gola i dobre igre, iako se ne može reći da se ne trudi. Naš Lukić će i protiv Milana najverovantije provesti meč na klupi.

SERIJA A - 15. KOLO

Petak
Juventus - Inter 1:0 (0:0)
/Mandžukić 66/

Subota
15.00: (1,20) Napoli (6,75) Frozinone (14,0)
18.00: (4,10) Kaljari (3,50) Roma (1,90)
20.30: (1,45) Lacio (4,40) Sampdorija (7,25)

Nedelja
12.30: (2,75) Sasuolo (3,10) Fjorentina (2,70)
15.00: (2,00) Parma (3,40) Kjevo (3,90)
15.00: (1,90) Empoli (3,50) Bolonja (4,20)
15.00: (4,90) Udineze (3,60) Atalanta (1,75)
18.00: (2,00) Đenova (3,40) SPAL (3,90)
20.30: (1,85) Milan (3,50) Torino (4,40)

* Kvote su podložne promenama 

Piše: Željko PANTELIĆ
Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara