Protesti u Francuskoj – manji broj demonstranta na ulicama, uhapšeno 1.150 ljudi

Tokom protesta "žutih prsluka" širom Francuske uhapšeno je 1.150 ljudi. Povređeno je 135 ljudi, među kojima je 17 policajaca. Pored Pariza, sukoba sa policijom bilo je i u Bordou, Lionu, Tuluzu, Nantu i drugim većim gradovima.

22.10 – Obilazeći policajce na Jelisejskim poljima, Kastene je naveo da je privedeno 1.150 demonstranata.

20.10 – Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane kaže da je 135 osoba povređeno u protestima u Parizu, uključujući 17 policajaca. Nasilje je sada "pod kontrolom", uhapšeno skoro hiljadu izgrednika, navodi Kastane.

17.30 – Oko 20.000 građana protestuje i u Nantu, javlja reporter RTS-a sa lica mesta. Došlo je do sukoba policije i demonstranata, a uhapšeno je desetak osoba.

15.30 - Policija sprečila demonstrante u Staroj luci da se približe gradskoj skupštini, prenosi Figaro.

15.00 - U Francuskoj je uhapšeno oko 700 ljudi, od kojih 575 u Parizu, među kojima su 272 osobe zadržane u policiji. 

13.00 – Na protestu u Parizu uhapšeno 548 ljudi.

11.15 – Policija je ispalila suzavac na demonstrante na Trgu Etoal u Parizu.

I četvrti vikend antivladinih demonstracija u Francuskoj obeležili su sukobi sa policijom. Demonstranti su opet palili automobile bacali baklje i uništavali izloge prodavnica. Policija je upotrebila suzavac, vodene topove i konjicu da bi suzbila nerede u Parizu, koji su bili daleko manjeg obima nego prošlog vikenda, kada je francuska prestonica bila svedok najgoreg nasilja od studentskih protesta 1968. godine, navela je agencija Rojters.

Kako je noć počela da pada, mnogi demonstranti su otišli svojim kućama. Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane je naveo da je u Parizu protestovalo oko 10.000, a u celoj zemlji oko 125.000 ljudi.

Naveo je da je 135 osoba povređeno u protestima u Parizu, uključujući 17 policajaca.

Dodao je da je nasilje sada "pod kontrolom", uprkos povremenim tenzijama, koje su, kako je rekao, potpuno neprihvatljive, prenosi AP.

Naveo je da su bile primenjene izuzetne mere bezbednosti i da je 1.150 ljudi pritvoreno, od toga 620 u Parizu.

Sukoba sa policijom bilo je i u Bordou, Lionu, Tuluzu, Nantu i drugim većim gradovima.

Ministar policije je naveo da su kod privedenih pronađeno potencijalno oružje kao što su bejzbol palice i čekići.

Istakao je da će policija ostati aktivna i tokom noći, jer ja na ulicama Pariza i dalje manji broj demonstranata.

Grupa mladih ljudi, većina sa maskama na licu, nastavila je da se sukobljava sa policijom u području oko pariskog Trga Republike, a neke prodavnice su opljačkane.  

Oko 8.000 policajaca bilo je raspoređeno je u Parizu kako bi se sprečilo ponavljanje nasilja i nereda koji su pratili proteste prošle subote.

Jake policiske snage bile su prisutne oko Jelisejske palate, rezidencije predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Francuske snage reda u potpunosti su bile blokirale pariski Trg Konkord, koji direktno gleda na Jelisejska polja, a nalazi se nekoliko stotina metara od predsedničke palate.

Time je policija onemogućila "žutim prslucima" da se pridruže demonstrantima na Jelisejskim poljima.

"Žuti prsluci" su danas izrazili razočaranje zbog toliko obimnih snaga policije, koje smatraju "preteranim" i žale što im je "onemogućeno da protestuju".

Preventivna hapšenja osoba za koje policija posumnja da su planirale nasilje nad ljudima ili uništavanje objekata, izvršena su prilikom kontrola ličnih isprava i pretraga demonstranata na glavnim punktovima na kojima se jutros okupljali, pre svega kod Jelisejskih polja i Trga Bastilje.

Hapšenja su sprovodena zbog sumnje da demonstranti koji poseduju takvu opremu planiraju nasilje nad ljudima ili uništavanje objekata.

Situacija je, međutim, bila napetija u velikim pariskim bulevarima gde su oko podne bile podignute barikade, navodi pariski dnevnik.

Vozila žandarmerije bila su raspoređena na Trgu Konkord, kod kapije Majo i na Jelisejskim poljima, dok su oklopna vozila bila na položaju na Trgu Bastilje, prenosi Figaro.

U francuskoj prestonici je zatvoreno 36 stanica metroa, kao i mnoge prodavnice, a otkazani su kulturni i sportski događaji, a većina kulturnih ustanova i turističkih lokacija je zatvorena za posete..

Predsednik Francuske Emanuel Makron je, kako navodi više francuskih medija, danas je ostao u Jelisejskoj palati odakle je pratio situaciju, a juče je predsednik Nacionalne skupštine rekao da će se obratiti javnosti tek u narednin danima.

Neredi u Nantu

"Žuti prsluci" protestovali su i u Nantu, gde se na centralnim gradskim ulicama okupilo oko 20.000 ljudi, javio je reporter RTS-a sa lica mesta.

Protest je počeo oko 14 časova i demonstracije su bile mirne sve dok okupljeni nisu došli do gradske skupštine. Tamo ih je dočekao kordon policije i došlo je do sukoba.

Demonstranti su koristili kamenice i baklje, a policija je odgovorila suzavcima.

Prema poslednjim informacijama iz Nanta, nekoliko policajaca je lakše povređeno, a demonstanti su se uglavnom žalili na povrede izazvane suzavcem.

Sukob je trajao oko dva sata, kada su se demonstranti podelili u grupe i otišli dalje od centra grada.

Neki demonstranti najavili su okupljanje i za sutra, ali to još ne postoji definitivna potvrda te informacije.

"Žuti prsluci" su blokirali i neke auto-puteve u zemlji sprovodeći akciju "besplatnih putarina". Većinom se okupljaju mirno, u malim grupama.

U celoj zemlji na snazi su bile izuzetne mere bezbednosti, koje podrazumevaju 89.000 raspoređenih pripadnika snaga reda.

Pariski list Figaro ranije je javio i da je policija u Grenoblu uhapsila jednog od lidera "žutih prsluka", Žilijena Terijea, jer je navodno organizovao neodobrene proteste u tom gradu.

Lokalni mediji prenose da je u Grenbolu uhapšeno od 15 do 20 osoba.

AP javlja da francuski pokret "Žutih prsluka" prelazi granice, pošto je demonstracija bilo i u susednim državama Belgiji i Holandiji.

Na stotine belgijskih policijaca mobilisano je u Briselu, a tokom protesta je preventivno uhapšeno oko 70 osoba, javljaju francuski mediji.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво