Milan spreman za eru Lukasa Pakete: Kakvu ulogu mu je namenio Gatuzo?

Vreme čitanja: 4min | sub. 08.12.18. | 14:40

Momka koga mnogi vide kao legitimnog naslednika Rikarda Kake čeka jedna od dve pozicije u veznom redu – na centralnoj poziciji ili malo ofanzivnije, što je mesto koje Paketa lično najviše voli

Dugo očekivani dolazak Lukasa Pakete u Milan predstavljaće svojevrstan početak za nekadašnjeg evropskog i italijanskog šampiona i okretanje u potpuno novom smeru.

Novo brazilsko čudo praktično se već oprostilo od dresa Flamenga, a koliko već u nedelju uveče sleteće u Milano gde će otvoriti novo poglavlje u svojoj karijeri. Ipak, posle leta od više hiljada kilometara, najskuplje plaćeno pojačanje otkako je američki investicioni fond Eliot preuzeo klub – još nije zvanično sređen transfer Gonzala Iguaina – tek treba da pređe dug put do svog zvaničnog debija u dresu Rosonera. Naime, Paketa u Milano stiže sutra kako bi završio papirologiju i obavio potrebne medicinske preglede i fizičke testove, posle čega će se vratiti u Brazil kako bi spakovao preostale stvari i onda se vraća u Grad mode, gde će pokušati što pre da se privikne na novu sredinu. Formalno, Paketa će igrač Milana postati tek 3. januara, a od trenutka kada se definitivno bude preselio u novi grad imaće oko tri sedmice da se adaptira na novi tim, saigrače, trenera, taktiku...

Izabrane vesti

Milan će prvu utakmicu u „prolećnom“ delu sezone igrati protiv Đenove 20. januara, a posle toga sledi okršaj sa Sampdorijom u Kupu, a onda i meč italijanskog Superkupa u Džedi protiv Juventusa.

Prema sadašnjim informacijama, cilj je da Paketa bude u startnoj postavi za utakmicu protiv Juventusa, ako ne i već za duel sa Sampom. Pošto je prošle sedmice odigrao 90 minuta u dresu Flamenga i da trenira redovno, trebalo bi da bude u punom takmičarskom ritmu.

Šta Đenaro Gatuzo ima spremno za 35.000.000 evra plaćenog Brazilca? Momka koga mnogi vide kao legitimnog naslednika Rikarda Kake čeka jedna od dve pozicije u veznom redu – na centralnoj poziciji ili malo ofanzivnije, što je mesto koje Paketa lično najviše voli.

Zanimljivo, Paketin idol upravo je Kaka. Od trenutka kada je bilo jasno da će Paketa doći na San Siro, legendarni ofanzivac poručio je svom mladom sunarodniku da je bolje da bi rado voleo da ga vidi u srcu veznog reda, s tim da je Paketa čak u poslednje vreme počeo sve više da dejstvuje i po levoj strani terena. Logično, pošto mu je leva noga jača.

Paketa je igrač koji, baš kao i mnogi klinci iz Brazila, obožava da ima loptu u nogama i da pokazuje rivalima kakav dribling ima. Zato ponekad (ne)svesno rizikuje, ali navijači to vole. Dosad je u karijeri uspešno odrađivao nekoliko uloga na terenu – od plejmejkera, preko lažne devetke, pa čak i do spone između odbrane i napada, do onih defanzivnijih varijanti, gde svoje kvalitete podređuje u prvoj liniji čuvanja sopstvene mreže. Dakle, Milan sa Paketom dobija širok spektar mogućnosti.

Gledajući ono što je Đenaro Gatuzo sistemski koristio ove sezone, u upotrebi biće formacije 4-4-2 i 4-3-3, sa svojom varijacijom koja vuče na 4-2-3-1. Igrao je Milan u sistemima 3-5-2 i 3-4-3, što je viđeno nedavno u remiju protiv Lacija, ali to je više bila isforsirana solucija usled povreda Romanjolija, Bonaventure, Kaldare, Musakija, Strinića, Bilje...

Ono što bi mogla da postane Milanova standardna postavka jeste formacija 4-4-2, gde bi Patrik Kutrone i Gonzalo Iguain vukli konce u napadu. Doduše, taj sistem nismo videli od pobede nad Udinezeom. Iza ovog tandema po bokovima bi dirigovali Hakan Čalhanoglu i Suso, dok bi srednju liniju držali Tjemue Bakajoko i Lukas Paketa, zajedno sa Lukasom Biljom, Frankom Kesijem i prekaljenim Rikardom Montolivom. Podsetimo, za Džeka Bonaventuru je sezona završena zbog teške povrede, dok se Biljin povratak očekuje tek početkom marta. Na papiru konkurencija je jaka, ali suštinski Paketa bi mogao odmah da uskoči u vezni red. Varijacija na ovu temu jeste formacija 4-3-3, gde bi se Iguainu ili Kutroneu u napadu priključili Čalhanoglu i Suso, a vezna trojka bili bi Kesi, Bakajoko i Paketa.

Formacija koju Gatuzo izbegava je 4-2-3-1, jer dosad praktično nije imao pravog čoveka koji bi igrao odmah iza napadača. Sa Paketom se situacija menja. Upravo to mesto ofanzivnog veziste mladi Brazilac najviše voli i on smatra da tu može najviše da pruži, iako je i u Flamengu više igrao kao centralni vezista. Tu se praktično ne bi mnogo toga menjalo, osim što bi Paketa otišao ispred Bakajoka i Kesija, dok bi se Čalhanoglu i Suso malo povukli.

Prema onom što je Paketa pokazao u Brazilu, teoretski predstavlja igrača koji je Milanu dugo nedostajao. Zna sa loptom, ne paniči pod pritiskom i jednom loptom otvara protivničke odbrane. Takođe, nije mu strano ni da se vrati skroz do odbrane i praktično odatle krene u izgradnju akcije, a kada je njegov defanzivni doprinos u pitanju, nije mu teško da uđe u duel s jačima od sebe i ukliza kako bi dobio loptu.

Paketa je nedavnim pozivom u reprezentaciju Brazila pokazao da je i te kako spreman za izazove koji ga čekaju. Ima veliki potencijal i sada je potrebno da pravim usmerenjem svoju igru podigne na sledeći nivo.

Srećom po njega, kraj sebe će imati svog idola Kaku, koji će mu biti mentor i neko ko će ga usmeriti na pravi put. Navijači se nadaju da neće biti Gabigol 2.0, već neko ko će Kaku učiniti ponosnim...

Foto: Reuters


tagovi

Lukas Paketa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara