Patriotska bitka gurmanlucima

B. CARANOVIĆ

08. 12. 2018. u 16:03

U kultnoj beogradskoj kafani "Pavle Korčagin" svake nedelje spremaju se jela zemalja koje ne priznaju takozvano Kosovo. Ove nedelje služe solomonski fišburger, idućeg vikenda specijalitet sa Madagaskara

Патриотска битка гурманлуцима

Rade Vukojević kraj mape / Foto V. Danilov

NEOBIČNA patriotska "bitka" već mesecima vodi se u kuhinji poznate beogradske kafane "Pavle Korčagin". Svake nedelje, već 50 sedmica kuvar Rade Vukojević sprema specijalitete zemalja koje nisu priznale Kosovo! Gurmanluci država koje povuku odluku o priznavanju - idu preko reda. Kako se srpska diplomatska misija izborila da ove nedelje čak dve zemlje povuku odluku, tako i "Korčagin" ne može da postigne da prilagode meni. Ove nedelje služe solomon fišburger, u čast Solomonskih Ostrva, a specijalitet Madagaskara, koji je juče povukao priznanje, moraće da sačeka idući vikend.

Kuvar Rade se pred svaki "patriotski" ručak priprema malim istraživanjem preko interneta i čitanjem svetskih kuvara. Odabere tradicionalni obrok, a svi gosti proslave novo ime na spisku onih zemalja koje ne priznaju Kosovo. Do sada je već 12 nedeljnih ručkova stiglo preko reda.

- Tako su za sutra izabrani solomon burgeri od ribe u holandez sosu, sa aromatičnom pavlakom, spanaćem, grilovanim paradajzom i papajom - kaže Vojin Cucić, vlasnik kafane. - Očekujemo gužvu, jer rezervacije uveliko pristižu. Od samog početka, ova naša ideja i akcija su prihvaćeni sa oduševljenjem. Na taj način, ne samo da ljudima priuštimo ukuse koji im nisu dostupni, već i podižemo svest o našoj borbi za Kosovo i problemima naših ljudi koji žive tamo. Ovim obrocima se zahvaljujemo zemljama koje ne priznaju Kosovo, poštuju našu zemlju i međunarodno pravo.

Vojin Cucić

A nedeljama u "Korčaginu" su se služila najraznovrsnija, egzotična jela. Do sada su goste gurmanlucima proveli kroz Jamajku, Kipar, Laos, Čile, Mauricijus, Španiju, Bahame... Nedavno je servirano tradicionalno jelo Komorskih Ostrva, piletina u kokosovom mleku, a u gostima je bio i igrač Crvene zvezde El Fardu Ben, kome su Komorska Ostrva domovina. Pripremano je i nacionalno jelo Trinindada i Tobaga, pileća krilca u slatko-ljutom sosu sa zelenom bananom. Služena je hobotnica, razne ribe, neobične biljke i začini. U Grenadu se "išlo" sa kobasicama, dimljenim svinjskim mesom, piletinom u pikantnom sosu... Degustirane su i šeftalje sa Kipra, lajon fiš sa Bahama, potkarpov sa Tajlanda, bifluvondo iz Ugande. I još više od 60 gurmanluka.

- Trenutno je više od pet milijardi ljudi, protiv priznavanja Kosova, a na zidu ispred restorana ove delove sveta beležimo plavom bojom - kaže Cucić. - Crvenom se boje oni drugi. Nadamo se da će sve više njih prelaziti u plavo, a kada se Amerika "zaplavi", nedeljama ćemo da slavimo.


PROČITAJTE JOŠ: AKCIJA "NOVOSTI": Konak još čeka dobrotvore

POMOĆ VIŠEČLANIM PORODICAMA

OD svakog nedeljnog ručka, čija je cena uvek 440 dinara, 100 dinara izdvaja se za pomoć višečlanim porodicama na Kosovu i Metohiji - kaže Cucić. - Sarađujemo sa Humanitarnom organizacijom "Srbi za Srbe", koja ozbiljno pomaže našim ljudima koji teško žive. Od sledeće godine, odlučili smo da stipendiramo studenta Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, koji se nađe prvi ispod liste akademaca na budžetu.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije