Najnovije vesti
Kultura Vesti
“BAŠ KAKO TREBA” Nova knjiga Justejna Gordera na srpskom jeziku

“BAŠ KAKO TREBA” Nova knjiga Justejna Gordera na srpskom jeziku

Autor hitova "Sofijin svet", "Vita brevis" i "Devojke sa pomorandžama" napisao je "Baš kako treba" ("Geopoetika", 2018) kratku priču o životu, smrti i ljubavi.

Jostein Gaarder profimedia Foto: Profimedia
Jostein Gaarder profimedia

Kako je sam Gorder (66) naveo u svom pismu izdavaču, "Baš kako treba" je izraz iz bajke "Zlatokosa i tri medveda" koji su astronomi primenili na planetu Zemlju, odnosno "Zlatokosinu zonu" u kojoj je temperatura bila "baš kako treba" da bi se pronašla voda i, konačno, nastao živi svet, pa i čovek.

- Na ovaj način simbolično se određuje celokupno Gorderovo stvaralaštvo koje je dečje i bajkovito, u energetskom i sadržajnom smislu s jedne, ali i protkano filozofskim temama koje nadilaze svakodnevni život, s druge strane: pitanje svemira, univerzuma i položaja čoveka u tom velikom svetu – izjavila je Jasna Novakov Sibinović, izvršni urednik "Geopoetike".

U knjizi su prisutne snažne emocije, gotovo dečačke, u odnosu na prirodu, misteriju i sam život.

- Bajke mogu imati ukrasna pročelja koja pokrivaju tamniju pozadinu a ponekad i nemoguć ponor. Justejn Gorder nam otvara i pitanja prolaznosti života, naličja tih bajki i bajkovitosti ovog života uopšte. Izgovara rečenicu: "Da bih tražio odgovor na pitanje 'ko sam' (koje on stalno postavlja još od 'Sofijinog sveta'), ja moram da uronim duboko u svemir". Prema astronomima, živimo na kamenoj planeti koja se nalazi u tzv. Zlatokosinoj zoni oko jednog Sunca, u naseljivoj zoni gde nije ni previše hladno ni previše toplo, već ˇ"baš kako treba", a takvi uslovi su izuzetna retkost. Međutim, sem divljenja nad svemirom i našim postojanjem u njemu, autor počinje da se bavi i odnosom prema rastanku od te čudnovate stvari: kako se suočiti sa napuštanjem magije života – navodi Sibinovićeva.

Foto: JAVIER LIZON / EPA;

Gorderove knjige su pisane skoro za sve uzraste, "što je vrlo teško pogoditi u književnosti", dodala je Jasna, uz opasku da, bez obzira na važne i teške teme o prolaznosti života i rastanku, "on ostaje vedar, veseo, izuzetno radoznao filozof-dečak".
Knjiga na srpskom je, inače, prvo strano izdanje u svetu. Ovim povodom "Geopoetika" je ponovo objavila i neka starija Gorderova dela: "Vita brevis", "Maja", "Kći direktora cirkusa" i "Misterija pasijansa".

Gorder u Beogradu

Norveški autor specijalni je gost "Geopoetike" povodom njenog 25. rođendana. Promocija knjige "Baš kako treba" biće održana 12. decembra u 18 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograda, uz prisustvo prevodioca Radoša Kosovića, Jasne Novakov Sibinović i autora. Tokom promocije, ova i sve ostale knjige Justejna Gordera moći će da se kupe uz popust.