');
Blic Biznis Vesti

STIŽE 13. PLATA U EPS Svakom radniku po 35.000 dinara iz dobiti za 2015.

Vlada Srbije trebalo bi danas da donese odluku da se radnicima Elektroprivrede Srbije isplati iz dobiti po 35.000 dinara, što je za 15.000 manje od sume koju su tražili sindikati, saznaje “Blic”.

eps_tanjug_dimitrije goll_beograd_Di012140929 Foto: D. Goll / Tanjug
eps_tanjug_dimitrije goll_beograd_Di012140929

Tako je bar dogovoreno na sastanku ministara finansija i rudarstva Siniše Malog i Aleksandra Antića sa sindikalnim liderima EPS, koji je održan 6. decembra, a reč je o takozvanom bonusu koji se vezuje za dobit iz 2015. To je samo realizacija već donete odluke Nadzornog odbora kompanije iz februara ove godine, kada je definisano da se efekti dobrih poslovnih rezultata moraju odraziti i na budžet zaposlenih, a ne samo države. Pošto je u državnu kasu po osnovu dobiti za 2015. godinu leglo 5,5 milijardi dinara, sindikati su smatrali da se jedan deo mora isplatiti i zaposlenima.

Izvor “Blica” iz Nemanjine 11 tvrdi da su pregovori o iznosu bonusa bili dugi i da je nakon nekoliko bezuspešnih sastanaka u četvrtak nađeno kompromisno rešenje oko visine 13. plate.

- Sindikati EPS prvobitno su tražili da se iz dobiti isplati svakom zaposlenom po 50.000 dinara jer je njihova računica pokazivala da je to iznos koji ima pokriće u poslovnim rezultatima za 2015, kada je dobit bila blizu 11 milijardi dinara, od čega je 5,5 milijardi završilo u budžetu. Sindikalci su smatrali da zaposleni moraju da budu nagrađeni za ovakve efekte, i na nekoliko sastanaka nisu hteli ni da čuju da im se isplati manje od 50.000 dinara, ali u četvrtak su ipak pristali na manju sumu - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da su i resorni ministri odstupili i od svog prvobitnog predloga.

- Siniša Mali i Aleksandar Antić smatrali su da bi iznos bonusa trebalo da bude 30.000 dinara, ali nakon pokazane dobre volje sindikalaca, nađen je kompromis, a to je 35.000 dinara. Taj iznos svim zaposlenima u EPS trebalo bi da se isplati do kraja decembra, a za to je potrebno da se iz kase firme izdvoji 1,6 milijardi dinara - kaže naš izvor.

Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS, koji je učestvovao u pregovorima sa Vladom, indirektno potvrđuje saznanja “Blica”.

bonus u poslovanju ostvaren je u 2015.
Foto: D. Goll / Tanjug
bonus u poslovanju ostvaren je u 2015.

- Svakom zaposlenom će se iz dobiti za 2015. isplatiti po 35.000 dinara. Stav sindikata je prvobitno bio da to bude po 50.000 dinara, jer za taj iznos ima para u kasi EPS. Ipak, odstupili smo od njega na poslednjem sastanku sa ministrima Malim i Antićem, zbog okolnosti vezanih za Kosovo i problema koji se manifestuju kako na finansijskom tako i na političkom planu - kaže Đorđević za “Blic”.

On dodaje da javnost nema razloga da negativno reaguje na ovu isplatu jer je ona zarađena.

- Odluku da se deo dobiti podeli svakom zaposlenom je doneo NO u februaru, od kada i traju pregovori sa vladom o visini iznosa. Značajan deo dobiti završio je u budžetu Srbije, a oni koji su je stvorili nisu dobili ni dinar. Rudari „Kolubare“, ali i drugih rudnika, imaju prosečnu platu od 56.000 dinara, što je nedopustivo u kakvim uslovima rade. Nedopustivo je da na njih Fiskalni savet baca ljagu da žive bolje od drugih jer im navodno plate nisu umanjene za 10 odsto. Jesu i njima i svim zaposlenim u EPS a ja ih pozivam da dođu na kop i vide koliko rade i kako žive. Ne mogu se paušalno iznositi podaci koji se ne poklapaju sa faktičkim stanjem da bi se u javnosti EPS ocrnio. Svako od radnika EPS je tih 35.000 zaslužio a pri tom to je mnogo manje od onog što su javna komunalna preduzeća isplatila svojim zaposlenima - kaže Đorđević.

Milan Đorđević
Foto: RAS Srbija
Milan Đorđević

Rukovodstvo EPS-a bez komentara

Rukovodstvo EPS nije želelo da komentariše saznanja “Blica” jer Vlada još nije donela odluku. Ni u Vladi nisu bili raspoloženi da pričaju o tome.