Najnovije vesti
Vesti Društvo
KAKO NAS JE NASANKAO SIMPATIČNI BRITANAC Peške je prešao Srbiju i poželeo da napiše knjigu. Skupili smo 8.000 funti da tu želju ostvari, ali ON JE NESTAO

KAKO NAS JE NASANKAO SIMPATIČNI BRITANAC Peške je prešao Srbiju i poželeo da napiše knjigu. Skupili smo 8.000 funti da tu želju ostvari, ali ON JE NESTAO

Prvo nas je oduševio i podigao na noge, a onda surovo razočarao.

Kevin Šenon Foto: Priče sa dušom / RAS Srbija
Kevin Šenon

Prepešačio je 900 kilometara kroz Srbiju, koristio bogato gostoprimstvo srpskih domaćina i primetio da je Srbija neshvaćena zemlja. To je hteo da ispravi i obećao je da će napisati dve knjige o lepotama naše zemlje. Za to je tražio novac, mnogi se se angažovali da mu pomognu, a neki bili baš velikodušni. A, onda je - nestao sa više od 8.000 funti u džepu!

Ukratko ovo je priča o Britancu koji je uspeo da nasanka Srbiju i mnoge naše ljude, pa i medije, koji su mu poverovali. Klupko prevare se sada odmorava.

Ideja o knjigama posvećenim Srbiji i njegovom putešestviju oduševila je mnoge, a mediji su te 2016. godine naširoko pisali o dobroćudnom Britancu Kevinu Šenonu. Dve godine kasnije, od knjiga ni traga ni glasa, od Šenona još manje. Ista je sudbina i onih 8.000 funti koje je sakupio, verovatno mahom donacijama Srba iz Velike Britanije, ali i drugih.

A plan je bio lepo razrađen. Jedna od planirane dve knjige trebalo je da se zove "Pešačenje Srbijom", najpre je najavljeno da će izaći 2017. godine, što je u nekom trenutku odloženo za 2018. Na kraju ove godine, i dalje ništa od toga. Darodavci su, s pravom, besni.

O tome su pisali i na internet stranici "Kickstarter", gde se mogao pročitati prvi nacrt ovog projekta.

- Izvini, ali i dalje nisam ubeđena da će se ovaj projekat ikada ostvariti - glasi jedan od komentara.

U drugom se navodi da je Šenon sakupio 8.051 funtu za knjigu koja je trebalo da izađe u maju 2016. godine.

- Knjiga se ne može videti nigde, a 276 donatora se oseća "opelješeno" - takođe piše na stranici.

Međutim, osim što su kivni na Kevina, oni koji su imali najbolju nameru da pomognu izlazak knjiga besni su i na internet stranicu "Kickstarter", preko koje je novac sakupljan jer, iako im je to posao, izgleda se prave nemi na to što je neko "zbrisao" sa novcem.

- Kevin nas je izdao. Nema knjige. "Kickstarter" je s...e - piše jedan korisnik, a drugi dodaje da je pitao svoju banku da mu nadoknadi troškove, "jer vi niste ništa drugo nego prevaranti".

Kako je sve počelo?

Britanac je 2016. godine prepešačio 900 kilometara kroz Srbiju, od Subotice do Prijepolja, kada je došao na ideju da sakupi novac i izda dve knjige u kojima bi pisao o Srbiji, gde je bio, kako je prošao na tom putu, i pokušao da sruši stereotipe o Srbiji koje mnogi stranci imaju. Bio je, kako je sam pisao na svom blogu, oduševljen njenim dobrima.

Foto: Priče sa dušom / RAS Srbija

Kako bi došao do određene sume novca za taj projekat, on se obratio i raznim srpskim medijima, koji su mu pomogli tako što su objavljivali tekstove o njegovom putovanju, tokom koga su mu razni ljudi pomagali i tako što su mu davali besplatan smeštaj i topao obrok.

Tako je i uspeo da za vrlo kratko vreme sakupi više od 8.000 funti, što je više nego dovoljno za izdavanje knjige, a u međuvremenu je vodio i dnevnik i objavljivao tekstove na svom blogu, koji su trebali da se nađu u tim, sada već izvesno, nepostojećim knjigama.

Kevin Šenon je svojim potezima razočarao čitaoce bloga, i brojne simpatizere koji su bili voljni da pomognu, i one čiju je podršku po Srbiji koristio, i srpske medije, tako da danas, posle dve godine, niko više nema sumnju da se radilo o jednoj velikoj prevari.