Vikend ture po Kosančićevom vencu

Decembar je mesec darivanja. Turistička organizacija Beograda i vodiči organizuju ovog vikenda ture po Kosančićevom vencu, a dobrovoljni prilog turista ide za decu kojoj život nije baš naklonjen.

Beograd je jedna velika tajna čak i za same Beograđane. Kroz lavirint beogradskih tajni najlepše je zaći u društvu vodiča. Pored istorijskih priča, tu su i anegdote koje se turistima naročito dopadaju.

"Meni je omiljena ona iz istorije vazduhoplovstva da je izvesni kalfa Manojlo pokušao da skoči sa Saborne crkve sa nekom skalamerijom, nekim krilima, nalik šišmiševima 1841. godine. Sreća te su ga panduri videli i spustili ga odozgo, ali eto to je ostalo zabeleženo kao zvanično prvi letački pokušaj u Beogradu, spravom težom od vazduha", kaže Zoran Nikolić, novinar i turistički vodič.

Turisti kažu da vole Beograd i Skadarliju, da šire svoja znanja o srpskoj prestonici.  

Kosančićev venac je izuzetna ambijentalna celina naše prestonice. Posle dve godine ovog proleća je završena rekonstrukcija. Zamenjena je podzemna instalacija, presložena stara kaldrma, obnovljene su fasade, uređeni trotoari, postavljena rasveta.

"Imam pozitivnu tremu od početka ove ture, ali nisam samo fokusiran na kvaliet svog vođenja, koliko na to što bih želeo da ljudi na kraju ostave što više novca koji ćemo iskoristiti u humanitarne svrhe, za decu iz svratišta u Krfskoj i za onkologiju i radiologiju, tako da mislim da će biti interesantno i Beograđanima i gostima Beograda", kaže Željko Petrović, turistički vodič.

Dolazili smo na Kosančićev venac letos zbog mnogih kulturno-zabavnih programa, ali lepo je po kišovitom vremenu. Kiša daje Kosančićevom vencu još jedan sloj fine patine. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара