Usvojen Zakon o fondu za nauku, sigurnije plate naučnicima

Mladi naučnici konačno će moći da odahnu, jer će biti rešeni njihovi finansijski problemi.
Usvojen Zakon o fondu za nauku, sigurnije plate naučnicima
Foto: Pixabay
Naime, u petak je usvojen Zakon o Fondu za nauku, iz koga će biti obezbeđeno finansiranje naučnoistraživačkih projekata. Takođe, u planu je i donošenje novog krovnog zakona o nauci i istraživanjima.
 
"Najvažnije novine su uvođenje kombinovanog institucionalno-projektnog finansiranja, kao i formiranje Fonda za nauku. Kroz institucionalno finansiranje obezbeđujemo stabilnost naučnim radnicima, čija je osnovna plata do sada zavisila isključivo od toga da li imaju projekat ili ne", kaže za Novosti Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
 
Sagovornik ističe da je formiranje Fonda za nauku veliki reformski iskorak. "Planirano je da se kroz ovaj fond finansiraju samo izuzetni projekti izabrani na konkursu. Mladi istraživači imaće veća sredstva za istraživanja", napominje on.
 
Fond će se u početnoj fazi finansirati iz budžeta, pa je za 2019. godinu planirano 500 miliona dinara za njegovo osnivanje, organizaciju i rad. Takođe, u budžetu za narednu godinu se nalazi i 42 miliona evra, kroz projektne zajmove, a dodatno se pregovara i za sredstva kroz IPA fondove.
 
Naučna zajednica je zadovoljna donošenjem novih propisa, jer kako kaže Milica Marčeta Kaninski, direktorka Instituta "Vinča", do sada je primenjivan zakon iz 2005. godine i nije bilo sluha da se on menja i da se usaglase potrebe naučnika i mogućnosti države.
 
"Sada je konačno nađen kompromis. Zakon će poboljšati status naučnika u institutima i doprineće tome da se obogati stručni kadar i da najbolji mladi ljudi ostanu u zemlji", kaže ona.
 
Vladimir Popović kaže da će način upravljanja fondom moći da se poredi s najboljim iskustvima iz drugih država, ali će uzeti u obzir i naše specifičnost.
 
"Skoro sve države koje imaju razvijen naučni sistem, imaju i svoj fond za nauku - Kina, SAD, Francuska, Nemačka, itd. Ipak, prilikom formiranja koncepta našeg fonda, u prvom redu smo imali u vidu aktivnosti Evropske komisije i njen program Horizont 2020", dodaje on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.