Li Mančang: Vučićev "brat" 1Foto: FoNet TV

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang se ovih dana oprašta od Beograda, verovatno teška srca, s obzirom na to da se, po izjavama koje je u protekle četiri godine davao za medije, može okarakterisati kao zaljubljenik u Srbiju.

Na isteku mandata se može pohvaliti jačanjem saradnje dve zemlje o čemu svedoče kineske investicije u Srbiji, preuzimanje RTB Bora, uprave nad Železarom Smederevo, stupanje na snagu bezviznog režima između dve zemlje, te snimanje prvog filma srpsko-kineske produkcije. S obzirom na sve snažnije prisustvo Kine u Srbiji, EU mu poklanja sve veću pažnju. S druge strane se ocenjuje da Kina i preko Srbije želi da utiče na EU.

Kada je u julu 2014. predao akreditivna pisma tadašnjem predsedniku Tomislavu Nikoliću, Mančang je naglasio da između Srbije i Kine postoji „uzajamna podrška za pitanja od ključnih interesa“ i preneo spremnost Pekinga da radi na jačanju bilateralnih odnosa. Prilikom obilaska železare u Smederevu u julu ove godine sadašnji predsednik Aleksandar Vučić mu se obratio: „Dođi, Li, ovamo, da te vidi Srbija… Moj brat Li (Mančang) i ja se viđamo dva puta nedeljno i sad vama to dođe smešno… O svemu razgovaramo s našim prijateljima Kinezima, dotad će da bude završen Bor, ako slučajno Kinezi budu dali najbolju ponudu, onda bi Kinezi bili od Smedereva do Bora.“

Mančang odnose između Pekinga i Beograda u medijima opisuje kao „zlatno doba“, naglašavajući da nije uvek bilo tako, ali da između dve zemlje postoji tradicionalno, stabilno prijateljstvo. Takođe je isticao da Kina Kosovo smatra Srbijom, te da Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Kine.

Li Mančang je prvi put posetio Beograd davne 1978. Tu je završio Višu ekonomsku školu i naučio srpski jezik. Jugoslavija je, kako je rekao, na njega ostavila dubok utisak, a među kolegama na Višoj bilo je i ljudi s Kipra, Iraka, Irana, Amerike. Kaže da o njegovoj ljubavi prema Srbiji govori i to što u svojoj kući i dalje ima nameštaj koji je, kada se oženio, kupio u našoj zemlji, tadašnjoj Jugoslaviji. Srbe doživljava kao vesele, gostoljubive, dobre prijatelje i domaćine. Voli da izlazi u srpske restorane, gde obavezno naručuje pasulj i sarmu. Tokom diplomatske misije, u slobodno vreme je igrao tenis u ambasadi. Iz hobija sakuplja stare mehaničke satove, pa je posećivao i buvljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari