Po tri godine za prinudu u Havani

E. H.

24. 12. 2018. u 14:50

Vojislav Kostić i Dalibor Đorić proglašeni krivima. Jedan od optuženih bio je nedavno ubijeni Vlada Pop

По три године за принуду у Хавани

Klub u kome se dogodio sukob optuženih i oštećenih,foto Z.Jovanović

NA kaznu zatvora od po tri godine u ponedeljak su pred Višim sudom osuđeni Vojislav Kostić i Dalibor Đorić za krivično delo prinude. Njih dvojica i Vladimir Popović, ubijen početkom decembra na Vračaru, teretili su se prvobitno da su krajem 2016. pokušali da iznude više od 100.000 evra od Miloša Rilaka i Zorana Topalovića u kazinu "Havana", kao i da su jednom od oštećenih naneli teške telesne povrede.

Sudija Slavica Nikolić tokom izricanja prvostepene presude objasnila je da će se u nju uračunati vreme koje su optuženi proveli u pritvoru, kao i vreme trajanja mere zabrane napuštanja stana.

- Nije dokazano da su izvršili iznudu - rekla je sudija. - Ne može se pokloniti poverenje ni oštećenima, ni optuženima. Svi ste radili na crno, nema dokumentacije. Iznos ne može da se utvrdi, niti će ikada moći.

Pročitajte još:SLUČAJ "HAVANA": Optuženima ukinut pritvor

Podsetimo, u završnoj reči tužilac Saša Drecun je tražio pet godina zatvora za optužene. Oni su se za vreme suđenja branili time da je reč o realnom dugu. U pritvoru su proveli skoro godinu dana, a potom još šest meseci nisu smeli da napuste svoju kuću.

U ovom procesu je učestvovao advokat Dragoslav Miša Ognjanović, ubijen krajem jula ispred zgrade u kojoj je živeo. On je branio Vladimira Popovića Popa, vlasnika kazina "Havana", koji je likvidiran početkom decembra u kafiću na Vračaru.

Ubijeni Vladimir Popović

- Popa je koštalo glave to što je poznavao mnoge ljude koji su označeni kao pripadnici kriminalnog miljea. On je pomagao kome je stigao. Nije imao veze s klanovima. Iza sebe je ostavio četvoro male dece. Kretao se slobodno i te večeri kada je ubijen. Nije verovao da će neko njega da napadne i da ima razloga za to. I sva imovina mu je, praktično, bila oduzeta - kaže jedan od Popovićevih poznanika.

Kraj suđenja su ispratili prijatelji optuženih, kao i supruga ubijenog Popovića.


RILAK UPUĆEN NA PARNICU

OŠTEĆENI Rilak je upućen na parnicu kako bi ostvario imovinsko-pravni zahtev, a Kostić i Đorić su dužni da plate sudske troškove. Đorić treba da uplati 146.000 dinara, a Kostić 158.000. Oni imaju pravo žalbe u roku od 15 dana. Iako je Đorić tražio da sudija produži na 30 dana, ona je to odbila jer "nije reč o komplikovanom predmetu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije