SKANDAL! Hrvatska smenila Ivana del Vekija s funkcije ambasadora u BiH jer je bio na proslavi Dana Republike Srpske!
Foto: Printscreen Klix.ba/FK

STIGLA KAZNA!

SKANDAL! Hrvatska smenila Ivana del Vekija s funkcije ambasadora u BiH jer je bio na proslavi Dana Republike Srpske!

Hrvatska -

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Hrvatske donelo je odluku o smeni ambasadora Ivana del Vekija (Vechija) u BiH zbog njegovog odlaska 9. januara u Banjaluku na obeležavanje Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Del Vekiio je za portal Klix.ba ranije kazao da je boravio u Banjaluci tog dana, ali da nije bio na svečanom defileu u centru grada niti na akademiji povodom Dana RS.

Šefica hrvatske diplomatije Marija Pejčinović Burić rekla je da je Del Vekio doneo pogrešnu odluku i imao krivu procenu.

"On nije trebalo da bude tamo tog dana", naglasila je ona dodajući da njegov odlazak na tu proslavu "predstavlja veliko iznenađenje", posebno što joj tokom svog mandata nikada nije prisustvovao.

MIP Hrvatske je ranije saopštio da nije bilo upoznat s Del Vekijevim odlaskom u Banjaluku na prijem povodom "neustavno proglašenog dana Republike Srpske" i da je on zbog toga povučen u Zagreb na konsultacije.

Zbog dolaska u Banjaluku s Del Vekijem su juče kontakt prekinuli bošnjački član Predsednišva BiH Šefik Džaferović i predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Printscreen Klix.ba/F.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja