ZBOG ODLASKA NA PROSLAVU DANA RS: Hrvatska smenila svog ambasadora u BiH

Tanjug

11. 01. 2019. u 16:31

Hrvatska je smenila svog ambasadora u Bosni i Hercegovini, Ivana Del Vekija, zbog njegovog odlaska 9. januara u Banja Luku gde se obeležavao Dan Republike Srpske

ЗБОГ ОДЛАСКА НА ПРОСЛАВУ ДАНА РС: Хрватска сменила свог амбасадора у БиХ

Twitter Balans Online@balans_online

Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova je u roku od dva dana odlučilo da smeni svog ambasadora u Sarajevu, Ivana Del Vekia, jer se zadesio u Banjaluci 9. januara, na dan obeležavanja Dana Republike Srpske.


Del Vekio je smenjen iako je ranije danas rekao da se u Banjaluci našao 9. januara na osnovu ranijeg dogovora o sastanku sa predsedavajućim Predsedništva BiH, Miloradom Dodikom.


Dodik je to potvrdio, a obojica su izjavila da smenjeni diplomata nije prisustvovao ni dodeli odlikovanja, ni defileu, ni Svečanoj akademiji.


Odmah sutradan, međutim, Del Vekio je pozvan na konsutacije u Zagreb, a danas je usledila i smena.


"Hrvatska nikada nije učestvovala u obeležavanju 9. januara kao dana RS, tako je trebalo biti i ove godine", rekla je hrvatska šefica diplomatije Marija Pejčinović Burić.


Ona je naglasila da je odluka Del Vekia da ode u Banjaluku toga dana bila njegova loša procena.


Ona je istakla da njen resor nije bio upoznat s odlukom ambasadora da prisustvuje proslavi dana RS-a, odbacivši špekulacije da je on za to imao "znak" iz Zagreba, prenosi Hina.


"On tamo toga dana nije trebalo da bude", naglasila je Pejčinović Burić, ističući da njegov odlazak na tu proslavu predstavlja veliko iznenađenje, posebno što joj tokom svog mandata nikada nije prisustvovao.


U Federaciji BiH Dan Republike Srpske se smatra neustavnim.


Danu Republike Srpske kao predstavnici hrvatskog naroda u BiH prisustvovali su lider HDZ BiH, Dragan Čović. Potpredsednik Saveta ministara BiH I ministar finansija, Vjekoslav Bevanda, I drugi.


Čoviću to nije bio prvi put da prisustvuje obeležavanju Dana Republike u RS, ali jeste prvi od kada je Ustavni sud BiH, krajem novembra 2015, na apelaciju aktuelnog predsednika SDA BiH, Bakira Izetbegovića, proglasio neustavnim.


Republika Srpska je nakon toga najpre sprovela referendum o obeležavanju 9. januara, koji je potvrđen sa više od 90 odsto glasova građana koji su se odazvali izjašnjavanju.


Potom je izvršila neke izmene u Zakonu o praznicima I nastavila da 9. januar obeležava kao Dan Reublike Srpske sa čim se u Federaciji BiH nikako ne mire.


Inače, Del Vekiev boravak u Banjaluci toga dana osudili su gotovo svi bošnjački I poneki hrvatski zvaničnik u BiH.


Predsdavajući Saveta ministara BiH je juče saopštio da je “zgrožen” postupkom Del Vekia I da će sa njim prekinuti svaku buduću komunikaciju.


Ministar spoljnih poslova BiH, Igor Crnadak, pak, u postupanju hrvatskog diplomate nije video ništa loše I rekao da mu ni na pamet ne pada da prekine komunikaciju sa Del Vekiem.


— Balans Online (@balans_online) January 11, 2019


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Djuro

11.01.2019. 16:52

Koji fasisti, nevidjeno. Ivane uradi isto sto ti je i neki ne bas daleki predak takodje ucinio i mijenjaj vjeru samo u drugom pravcu, u onu iz koje i poticete, vidis da su to zloce.

Čika Velja

11.01.2019. 16:55

Sad znamo kako se treba ponasati prema onima koji odu na proslavu oluje i slicnih desavanja!!!

Josipa

11.01.2019. 17:58

@Naranca - Pa skoro je na internetu bilo da je Hrvatska najgluplja država. Sa ovim cirkusom su to stvarno i pokazali. Sam Dodik i Čović su rekli...ne slažemo se oko prošlosti, ali hajmo gledati u bolje sutra. Hrvati i Srbi nikada neće imati isto mišljenje oko prošlosti i ratnih heroja i zločinaca. Pa konj vidi da je za jednu stranu veći heroj što je više pobio onih drugih, a istovremeno je on sve veći zločinac kod onih drugih. Ako će se tako gledati, onda ne treba glumatati nekakve odnose. Ili prekinuti .

MOZDA SI MISLIO NA SAHOVNICARA (kockastog)

11.01.2019. 18:42

@Naranca - @Naranca, nemoj vredjat sahiste.

Mirjana

11.01.2019. 17:48

ko sve nije bio na "godišnjici oluje"?Svi napolje ili su njihove vlade saglasne sa progonom SRBA?

laik

11.01.2019. 17:56

Totalna neinformisanost. Umjesto osporenog zakona, Srpska je u međuvremenu usvojila novi zakon, koji niko nije osporio, i po kome se ovaj datum slavi. A, da neće možda, Zagreb, po Komšićevoj želji, smijeniti i Čovića? Pukla tikva među Krvatima !

dobrovoljac

11.01.2019. 18:07

koji bolesnici ali zato su ucestvovali u svakom pokolju srba u zadnjih 100g.

zardjala kasika

11.01.2019. 20:26

@dobrovoljac - @jovo caruga Srusili smo vam pola drzave, ali nije bilo dovoljno ;)

Dragoljub

11.01.2019. 18:07

Nemojte ga baš previše žaliti. Bio je komandant logistike u 123 brigadi Hrvatske vojske koja je palila po zapadnoj Slavoniji a posebno u Požeškoj kotlini.

Dragoljub

11.01.2019. 18:30

@Dragoljub - Prisega ili zakletva na sv.Jovana u Požegi . u 16,19 i nekoliko puta dalje vidi se u donjem levom uglu

sinisa

11.01.2019. 18:22

Da je otiso na grob Hitlera da postoji isti bi bio unapredjen ili bi mu Kolinda dodelila orden.Da li postoji bolesniji ljudi od Hrvata i veca mrznja nego prema Srbima .

Братеее

11.01.2019. 19:23

Ova nacija ..pokatoliceni ...pa ovo nema na svetu da neko moze tako da mrzi i to svoje korene i predke ...Boze sacuvaj nas ovih hrvatskih SOTONA !!!

Bojle

11.01.2019. 20:33

Nije ovde bitno personalno postupanje,vec odnos ove bolesne drzave prema svemu sto je srpsko.Da li je moguca tolika zaslepljenost mrznjom i to zvanicnika ?