Smenjen hrvatski ambasador zbog odlaska u Banjaluku na Dan RS

Hrvatska je smenila svog ambasadora u Bosni i Hercegovini, Ivana Del Vekija, zbog njegovog odlaska 9. januara u Banjaluku gde se obeležavao Dan Republike Srpske.

Odluku o smeni Del Vekija donelo je hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova, uz obrazloženje da je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim obeležavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske.

Del Vekio je za Kliks ranije rekao da je boravio u Banjaluci tog dana, ali da nije bio na svečanom defileu u centru grada, niti na akademiji povodom Dana RS.

Ranije danas je rekao da se u Banjaluci našao na osnovu prethodnog dogovora o sastanku sa predsedavajućim Predsedništva BiH, Miloradom Dodikom.

Dodik je to potvrdio, a obojica su izjavila da smenjeni diplomata nije prisustvovao ni dodeli odlikovanja, ni defileu, ni Svečanoj akademiji.

Odmah sutradan, međutim, Del Vekio je pozvan na konsultacije u Zagreb, a danas je usledila i smena.

Hrvatska šefica diplomatije Marija Pejčinović Burić rekla je da je Del Vekio, odlazeći u Banjaluku, doneo pogrešnu odluku i imao pogrešnu procenu.

On tamo tog dana nije trebao da bude, naglasila je Pejčinović Burić.

"Hrvatska nikada nije učestvovala u obeležavanju 9. januara kao dana RS. Tako je trebalo da bude i ove godine", rekla je hrvatska ministarka.

Pejčinović Burić je istakla da njen resor nije bio upoznat sa odlukom ambasadora da prisustvuje proslavi, odbacivši spekulacije da je on za to imao "znak" iz Zagreba, prenosi Hina.

Istakla je da njegov odlazak na proslavu predstavlja veliko iznenađenje, posebno što joj tokom svog mandata nikada nije prisustvovao.

U Federaciji BiH, Dan Republike Srpske se smatra neustavnim.

Međutim, proslavi su kao predstavnici hrvatskog naroda u BiH prisustvovali lider HDZ-a Dragan Čović, potpredsednik Saveta ministara BiH i ministar finansija Vjekoslav Bevanda i drugi.

Zbog poteza Del Vekija, sa njim su juče zvanično prekinuli komunikaciju član Predsedništva BiH Šefik Džaferović i predsedavajući Veća ministara Denis Zvizdić.

Ministar spoljnih poslova BiH, Igor Crnadak u postupanju hrvatskog diplomate nije video ništa loše i rekao je da mu ni na pamet ne pada da prekine komunikaciju sa Del Vekijem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво