Valensija bolja od Crvene zvezde 1Foto: STARSPORT

Možda je boljom odbranom Reglanda nad Van Rosomom Crvena zvezda mogla do pobede vredne ostanka u borbi za Top 8…

… možda je  i malo sreće nedostajalo za tako nešto, pa da na 3,4 sekunde do kraja meča visoko bačenom loptom pod svodove hale “Aleksandar Nikolić” crveno-beli “zalede” kapitalnih 81:80, ali je ipak na kraju koš belgijskog plejmejkera personifikovao realnost u vidu i definitivnog nemanja kvaliteta srpskog velikana za prolaz među osam najboljih u Evrokupu (81:82). Još u samo pukoj teoriji izabranici trenera Tomića mogu se nadati podvigu i to ukoliko vežu pobede u preostala dva kola, Unikahu dobiju sa plus šest, a da prethodno Valensija slavi u Malagi bez ikakvog imperativa, s obzirom na to da je upravo sinoć 15. pobedom na poslednjih 16 mečeva, sa perfektnih 4-0 obezbedila prolaz u Top 8.

Španci su i u Beogradu, nalik prethodnom meču u Valensiji, u ranoj fazi utakmice kapitalizovali polivalentnost Dubljevića sa petice.

Cirbes je defanzivno izgledao potpuno amaterski i nemoćno; reprezentativac Crne Gore je u širenju igre imao brisani prostor i sa 10, od startnih 12 poena Valensije, jasno naznačio u kom bi pravcu mogao da ode meč u punoj hali “Aleksandar Nikolić”.

Tek sa ulascima Perperoglua i Čovića Zvezdina igra je dobila određeni smisao u napadu; tačnije, obojica su individualnim potezima razgalili navijače; Grk je maltene perfektniim šuterskim izdanjem sa 18 poena u prvih 20 minuta pokrpio praktično kratere u organizaciji i egzekuciji.

Ponovo su Regland i Beron “davili loptu”, konstantno onemogućavali protok iste i tako igru crveno-belih dovodili do apsurda. Trener Tomić se tvrdoglavo pridržavao svojih principa, iako je Beron bio potpuno neupotrebljiv u napadu, a Regland prve poene postigao tek u drugom poluvremenu. Raspad je usledio u trećem kvartalu kada je Tomić opet na parket izveo petorku sa Reglandom, Beronom i Cirbesom. Valensija je automatski prednost podigla na plus 12 (48:60), rutinski eksploatišući napadački očaj domaćina (1/10 za tri).

Zvezda je treću deonicu završila sa samo jednom asistencijom i više iz očaja i besa trener crveno-belih u nastavku je pružio priliku trećem centru Ristiću. Zvezdin đak je školskim sekvencama u reketu poradio na kreativnosti Čovića (13p, 3as), pa čak i Reglanda (10p, 3as); Perperoglu je vešto koristio višak prostora sa distance (26p) i neverovatan trud Fajea da opterećen ličnim greškama na niskom postu i “rukama i nogama” zaustavi petnaestak kilograma težeg Vila Tomasa. Tomić je napravio previd s obzirom na to da pred poslednji napad na 3,4 sekunde nije imao prava na tajm-aut, međutim i do tog trenutka Zvezda u poslednjem minutu nije umela da sačuva 79:77, odnosno 81:80.

Tomić najavio promene

Valjda je i treneru Tomiću posle sinoćnjeg meča postalo jasno da su pojedinci poput Maika Cirbesa prokockali sve kredite. Srpski stručnjak je podstaknut očajnim izdanjem u trećoj deonici najavio određene promene u najskorije vreme, ali je javnost uskratio za odgovor da li će biti taktičke ili kadrovske prirode: “Videli ste i sami da smo se vraćali iz minusa, sticali prednost, ali treća četvrtina je bila veoma loša. To je generalno bilo loše za moj tim i tu će biti nekih promena. Saznaćete šta ću da promenim. Na kraju se svelo na jednu odbranu koju smo morali da odigramo, ali ne mogu da kažem ništa igračima, jer su se snažno borili i nije lako vratiti se iz minusa od 10,12 poena i ostati u ovakvoj, evroligaškoj utakmici”, istakao je Tomić, poručivši da se sa Cirbesom ništa ne dešava.

AF

Rezultati i tabela

Grupa G

4. kolo

Crvena zvezda – Valensija 81:82

Limož – Unikaha 77:78

1. Valensija 4-0

2. Unikaha 3-1

3. Crvena zvezda 1-3

4. Limož 0-4

AF

Polufinale SP: Nemačka-Norveška, Francuska – Danska

Nakon sinoćnjih, poslednjih mečeva po grupama, poznati su polufinalisti Svetskog prvenstva u Nemačkoj i Danskoj. Oba domaćina boriće se za finale; Nemačka je nakon pobede nad Španijom (31:30) kao lider grupe E obezbedila lakši put preko Norveške, dok će Francuzi zbog poraza od Hrvatske (20:23) morati na megdan Danskoj, koja je do prvog mesta u grupi F došla nakon trijumfa nad Švedskom (30:26). Polufinalni mečevi su u petak od 17.30 (Nemačka – Norveška), odnosno 20.30 (Francuska – Danska).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari