EU poziva na održavanje izbora u Venecueli 1Federika Mogerini Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Evropska unija se danas založila za pokretanje političkog procesa u Venecueli koji bi doveo do novih izbora pošto se lider opozicije Huan Gvaido proglasio za predsednika usred antivladinih protesta u toj zemlji.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini navela je u saopštenju da glas Venecuelanaca koji zahtevaju demokratiju „ne može biti ignorisan“.

„EU snažno poziva na momentalni početak političkog procesa koji će voditi do slobodnih i verodostojnih izbora, u saglasnosti s ustavnim poretkom“, kazala je Mogerini.

Ona je navela da EU podržava skupštinu Venecuele i da njena ovlašćenja treba da budu obnovljena i poštovana.

Mogerini je dodala da je EU spremna da pomogne i podrži povratak demokratije i vladavine prava u Venecueli.

U Venecueli su juče održane demonstracije na poziv opozicije na kojima je tražen odlazak socijalističkog predsednika Nikolasa Madura. U sukobima sa snagama bezbednosti najmanje sedam osoba je poginulo.

Tokom jučerašnjeg protesta predsednik Kongresa Huan Gvaido proglasio se za privremenog predsednika Venecuele i kazao da je to jedini način da se okonča Madurova „diktatura“.

SAD, Kanada i mnoge latinoameričke zemlje odmah su podržale Gvaida, dok su Rusija, Iran i Turska stale na stranu Madura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari