TURSKI AMBASADOR: Predsednik Erdogan u junu dolazi u Srbiju (video)

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan trebalo bi u junu da poseti Srbiju, izjavio je danas turski ambasador Tanžu Bilgič koji je sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem razgovarao o otvaranju turske škole u Beogradu

Šarčević je na sastanku delegacija Ministarstva obrazovanja Turske i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije rekao da se sa ambasadorom Turske saglasio da odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji.

Ambasador Turske je ocenio da postoji izuzetna ekonomska i politička saradnja dve zemlje, ali da ima dosta prostora za proširenje saradnje u oblasti obrazovanja.

– Ovo su samo prvi koraci pripreme za jun kada se očekuje da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posetiti Srbiju. Siguran sam da je sadašnja saradnja najbolja u istoriji srpsko-turskih odnosa i siguran sam da postoji mnogo tema u oblasti obrazovanja u kojima će se saglasiti obe strane – naveo je ambasador Bilgič.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, članovi delegacije Ministarstva obrazovanja Turske razgovarali su sa predstavnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije o mogućnostima proširenja saradnje dve zemlje u oblasti obrazovanja.

 

Ministar Šarčević je rekao da bi rezultati razgovora ekspertskih grupa trebalo da budu osnova za novi Memorandum o saradnji. Ocenio je da nije samo ambicija, već i realna želja da Srbija i Turska osim u oblasti ekonomije imaju i odličnu saradnju i u oblasti prosvete.

Sastanku delegacija dva ministarstva prethodio je susret ministra Šarčevića i ambasadora Turske na kome je bilo reči o otvaranju turske škole u Beogradu.

Šarčević je rekao da je procedura za otvaranje inostranih škola u Srbiji pojednostavljena i da su već otvorene škole u kojima se nastava odvija na engleskom,ruskom i nemačkom jeziku.On je kazao da inostrane škole koje se otvaraju u Srbiji moraju da ispune određene standarde u pogledu uslova, opremljenosti i stručnog nastavnog kadra.