Sudija ide u penziju, a proces iz početka

J. D. LjUTIĆ

24. 01. 2019. u 15:58

Ponovo nije saslušan Ivan Adrovac, jedan od ključnih svedoka u slučaju ranjavanja biznismena. Zbog promene člana veća opet će morati da se održe uvodna izlaganja

Судија иде у пензију, а процес из почетка

Milan Beko Foto Željko Knežević

POSLE više od četiri godine, koliko traje suđenje optuženima za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka, proces će krenuti - iz početka. Nakon nekoliko veštačenja i saslušanja brojnih svedoka, očekivalo se da uskoro bude doneta i presuda, ali je u četvrtak ponovo odloženo ročište u beogradskom Višem sudu. Naime, jedan član veća odlazi u penziju, te sud formalno, mora ponovo da održi uvodna izlaganja.

Aleksandar Zdravković je optužen kao neposredni izvršilac pokušaja ubistva Milana Beka, dok se Maja Adrovac tereti za pomaganje u ovom zločinu. Njen suprug, Ivan Adrovac, nalazi se u zatvoru u Cirihu, gde služi kaznu od 14 godina zatvora zbog više pljački zlatara u državama Zapadne Evrope. Sud je prvi termin za njegovo saslušanje odredio još prošle jeseni, da bi potom bio pomeren za 24. januar i to u Specijalnom sudu u Beogradu. Razlog je što u Katanićevoj nema tehničkih mogućnosti da se ovako nešto izvede.

Naši nadležni organi, tužilaštvo i sud, poslali su preko Ministarstva pravde Srbije, zamolnicu švajcarskim vlastima za Adrovčevo saslušanje. I odgovor je stigao, a u njemu i novi zahtev. Naime, naše tužilaštvo i sud, opet preko Ministarstva pravde, treba da dostave tamošnjim nadležnim organima podatke o tome na koje okolnosti bi Ivan Adrovac trebalo da bude ispitan, u kom predmetu, svojstvu...

OTKRITI NALOGODAVCE NA saslušanju u tužilaštvu, kao i kasnije u sudu, Milan Beko je rekao da bi Zdravković "mogao biti" napadač, ali to nije mogao i da tvrdi sa sigurnošću. S druge strane, Maju Adrovac, biznismen nije prepoznao kao mogućeg napadača. Ipak, Milan Beko je, kako u tužilaštvu, tako i kada je saslušavan u svojstvu oštećenog pred nadležnim sudom, jasno tražio da se otkriju nalogodavci, kao i pravi izvršitelji pokušaja atentata na njega.

Kako je saopšteno na suđenju, Ministarstvo pravde Srbije mora tri meseca ranije da pošalje Švajcarskoj sve tražene odgovore, odnosno pitanja koja srpski sud i tužilaštvo otprilike žele da postave Adrovcu. Tek kad sve to bude učinjeno, kako je rečeno na pretresu, očekuje se da Adrovac da svoj iskaz u predmetu koji se vodi protiv njegove supruge i prijatelja tek u maju. I to, ako uopšte bude želeo, s obzirom na to da mu zakon dozvoljava da odbije da govori, jer je među optuženima njegova supruga.

Sledeći pretres zakazan je za 21. mart, a saslušanje Ivana Adrovca tek za 16. maj! Ako sud ipak uspe da saslušanje Adrovca održi u maju, za jun su planirane završne reči tužilaštva i odbrane, a potom i izricanje prvostepene presude.

Podsetimo, Aleksandar Zdravković je optužen kao neposredni izvršilac pokušaja ubistva Milana Beka, u novembru 2014. ispred porodične kuće, u novobeogradskom naselju Senjak, kada je biznismen teško ranjen. Zdravković je uhapšen u julu 2016, nakon što je upucan u jednom gradskom obračunu i od tada je u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu. Prilikom hospitalizacije proveren je njegov DNK na osnovu kojeg je i povezan sa pokušajem ubistva biznismena.

Policija na mestu ranjavanja

Maja Adrovac se brani sa slobode, a tereti se za pomaganje izvršiocima atentata na Beka. Predmet protiv nje i Zdravkovića je, nakon njegovog hapšenja, spojen u jedinstveni postupak po nalogu Apelacionog suda u Beogradu.

Kod Maje Adrovac, koja je bila uhapšena u julu 2015, nađeni su meci i DNK koji su je povezali sa napadom na biznismena. Ali to Višem sudu tokom prvog postupka nije bio dovoljan dokaz da je osudi za umešanost u pokušaj ubistva, pa joj je izrekao oslobađajuću presudu u junu 2016. Tu odluku je, međutim, Apelacioni sud ukinuo po žalbi tužioca i naložio da joj se ponovo sudi, ali sada u istom postupku sa Zdravkovićem.

Oboje, inače, pred sudom od početka negiraju krivicu i učešće u ovom krivičnom delu, tvrdeći da su - nevini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije