Španski premijer razgovarao s Huanom Gvaidom o situaciji u Venecueli 1Foto: EPA-EFE/ CHEMA MOYA

Španski premijer Pedro Sančes razgovarao je danas s predsednikom parlamenta Venecuele Huanom Gvaidom koji je sebe sinoć proglasio prelaznim predsednikom Venecuele, insistirajući na neophodnosti održavanja slobodnih izbora.

Tokom telefonskog razgovora koji je trajao desetak minuta i održan na incijativu španskog premijera, Sančes je odao priznanje za „hrabrost“ koju je Gvaido pokazao u toj situaciji.

Izvori bliski vlastima u Madridu naveli su da je Sančes govorio o „legitimnosti“ parlamenta Venecuele i Gvaidu ponovio poruku Evropske unije (EU) u kojoj se navodi da je Unija za slobodne izbore i da kategorično odbacuje nasilje i upotrebu sile.

Gvaido je na Tviteru naveo da je sa Sančesom razgovorao o naporima Venecuele da dobije prelaznu vladu i slobodne izbore i dodao da ga je španski premijer u tome podržao.

Predsednik parlamenta Venecuele, jedine institucije pod kontrolom opozicije, juče se na protestima proglasio „prelaznim predsednikom“ države. SAD, Kanada i mnoge latinoameričke zemlje odmah su podržale Gvaida.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je potom saopštio da prekida diplomatske odnose sa SAD i naložio američkim diplomatskim predstavnicima da u roku od 72 sata napuste Venecuelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari