≫ 

Posle dve godine borbe, Nemanja (24) je dobio novu šansu za život

A Centar za transplantaciju proširen je novim Odeljenjem za transplantaciju bubrega

  • 1

Nemanja Ćulibrk (24), student Saobraćajnog fakulteta u Beogradu koji je na hemodijalizi proveo skoro dve godine, dobio je novu šansu za život. Njemu je nedavno uspešno presađen bubreg, a oseća se tako dobro da će vrlo brzo nastaviti i studije, koje je zbog bolesti privremeno morao da prekine.

Centar za transplantaciju Kliničkog centra Srbije proširen je novim Odeljenjem za transplantaciju bubrega, koje je danas obišao državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko. Kapacitet odeljenja omogućava do osam transplantacija bubrega istovremeno. 

On je rekao da Ministarstvo zdravlja poseban akcenat stavlja na program transplantacije organa i podsetio je na značaj donorstva.

- Pacijenti kada dođu do momenta kada druga vrsta lečenja ne pomaže, transplantacija je jedini lek i omogućava im potpuno zdrav život - rekao je Vicko.

Direktorka Klinike za nefrologiju Marina Savin kaže da je cilj da u ovoj godini imaju više od 30 transplantacija bubrega kako bi se smanjile liste čekanja. Ona je podsetila i da u ovom momentu na transplantaciju čeka oko 250 pacijenata koji su prošli sve pripreme i najmanje još toliko koji su u pripremnoj fazi.

- Novi zakon o transplantaciji organa će biti olakšavajući za kadaverične transplantacije, a planirali smo i da razvijamo ponovo transplantacije bubrega sa živih donora - rekla je Savin.

Za uspeh u transplantaciji bubrega važna je i imunosupresivna terapija koja je, kaže, dostupna pacijentima u Srbiji.

Direktor Urgentnog centra Marko Ercegovac kaže da je sa Odeljenjem za transplantaciju bubrega komplentiran Centar za trasplantaciju organa.

- Ovo je velika stvar ne samo za Klinički centra Srbije, već za celu Srbiju - rekao je Ercegovac.

Podsetio je da se u Kliničkom centru Srbije najviše uradi transplantacija bubrega, ali da se rade i transplantacije jetre, srca, rožnjače.

(Telegraf/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina

    25. januar 2019 | 10:01

    Srecno i da bides ziv i zdrav i nastavis gde si stao.Srecno momcino!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA