≫ 

Psihopate ih umalo ubile nožem, a one su se vratile i ispisale najlepšu priču Australijan opena! (FOTO) (VIDEO)

Neverovatna sportsko – životna priča koja je povezala Moniku Seleš i Petru Kvitovu

  • 0

Ženski tenis nikada neće biti isti od aprila 1993. kada je u Hamburgu „opsednuti navijač“ Štefi Graf, Ginter Parhe, podmuklo zabio nož u leđa Moniki Seleš prilikom pauze između gemova na „Sitizenšip kupu“.

Od tada je ženska profesionalna teniska asocijacija WTA uvela brojne specijalne protokolarne provere i kontrole koje sprečavaju nepoznate osobe da se približe igračicama tokom turnira. „Mala Mo“, koja je tih godina bila u velikom naletu, godinama posle se borila sa stravičnom psihološkom krizom koja je nastala kao posledica ovog mučnog događaja. Ko zna koliko bi još Grend Slem trofeja Selešova osvojila od zabeleženih 9, a Štefi Graf manje od 22, da nož manijaka nije presekao streloviti uspon Jugoslovenke. Ipak, zanimljivo je da je jedini Grend slem koji je Monika Seleš, tada već američka državljanka, osvojila posle tog incidenta bio Austrelijen Open 1996. godine.

Usred dugo priželjkivane međusezonske pauze u decembru 2016., samo 4 dana pred katolički Božić, teniski svet je potresao još jedan zastrašujući incident: češka zvezda u usponu i dvostruka osvajačica Vimbldona, Petra Kvitova, izbodena je nožem u predelu igračke ruke na pragu svoje kuće u Prostrežovu, od strane provalnika. Opet velika šampionka, opet nož.

Petra Kvitova posle napada; Foto: Tanjug/AP

I, zanimljivo, opet, Austrelijen open.

Tokom prošle godine, Petri Kvitovoj, koja se do tada oporavila od ovog strašnog napada, pisala je Monika Seleš, sa željom da se sretnu na Vimbldonu i popričaju o svemu što su proživele od tih nemilih događaja, kako su se borile sa sećanjima i strahovima, i šta je sve bilo potrebno kako bi se nastavilo dalje. Petra je bila oduševljena ovim predlogom, i srela se sa Selešovom u Londonu.

Tom prilikom, Monika je pričala Petri o tome koliko joj je bilo teško da se vrati tenisu, takmičenju, situacijama iz života pre incidenta, ali da joj je osvajanje Grend slem trofeja u Melburnu 1996., jedinog koga je osvojila po povratku tenisu posle preživljenog napada, bilo nešto najznačajnije u životnom i sportskom smislu što joj je pomoglo da ponovo uspostavi normalan život. Naravno, poželela joj je da joj se Melburn jednog dana posreći na isti način kao što je i njoj.

Monika Seleš bi verovatno osvojila mnogo više trofeja da nije bilo povrede; Foto: Guliver/Rich Schultz/Getty Images

Današnjom pobedom protiv Danijel Kolins u dva seta – 7:6, 6:0, Čehinja je došla nadomak svog prvenca u Australiji i ukupno treće Grend slem titule u karijeri. Ako joj pođe „za rukom“ da u subotu pobedi sjajnu Naomi Osaku – time će se istorija i fantastična priča njene sapatnice i prijateljice Monike Seleš ponoviti, a velika želja da Austrelijen Open bude i njoj prvi Grend Slem koji će osvojiti posle povratka tenisu – obistiniti.

Prožimanje života i sporta neretko stvara fascinantne životne priče, a ova je, svakako, jedna od najdirljvijih.

VIDEO: Peslatko: Nole dresira psa i odlično mu ide

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA