≫ 

Za Baka Prasetom prašina se diže: Oglasio se i otac poznatog jutjubera, sveštenik Nenad Ilić. Za manje od sat profil mu se usijao od komentara

- Ne podržavam deo rečnika i slika koje on koristi u svojim popularnim klipovima. I on to zna. O tome se raspravljamo - kaže sveštenik Nenad Ilić

  • 18

Kada je popularni Jutjuber Baka Prase nedavno trebalo da nastupi u tržnom centru nastao je stampedo maloletnih obožavalaca. Bogdan Ilić (22) se ni kriv ni dužan našao u epicentru incidenta. Nekoliko hiljada fanova napravilo je opštu pometnju, pa druženje nije ni održano. U međuvremenu je Baka Prase rekao šta je imao tim povodom, a šira javnost je od tada saznala i da sa ocem planira da pokrene novi Jutjub kanal, posvećen sukobu generacija.

A njegov otac, sveštenik Nenad Ilić, objavio je tim povodom status na Fejsbuku, jer je, kako je sam napisao, dobio na desetine notifikacija i poziva na diskusije u kojima nije želeo da učestvuje. Objava za samo 60 minuta ima više od 100 komentara.

Njegovu objavu prenosimo vam u celosti:

Mnogim pozivanjima, citiranjima, komentarima, zgražanjima, napadima i odbranama prinuđen sam da dam komentar na delovanje mog mlađeg sina, Bogdana poznatog na Jutjub sceni kao Baka Prase. Interesovanje za njegovu ogromnu popularnost na Jutjubu - preko milion pratilaca - u široj javnosti počelo je posle "stampeda" dece u tržnom centru u Novom Sadu koji sigurno nije njegova odgovornost, nego se radi o propustima organizatora.

Nenad i Bogdan Ilić, Printskrin: Youtube/Baka Prase

Ne podržavam deo rečnika i slika koje on koristi u svojim popularnim klipovima. I on to zna. O tome se raspravljamo. Zašto na javnoj sceni koristi rečnik koji ne koristi u kući... On mi objašnjava da je to način da uspostavi sa svojom publikom iskrenu komunikaciju. Govori jezikom našeg vremena i naše kulture, često se sprdajući sa klišeima. Trudim se da ga ubedim da iskoristi svoju popularnost za plasiranje nekog pametnijeg sadržaja. U stvari - ne moram. On tačno zna koliko može takvog sadržaja da plasira, a da zadrži publiku. Uglavnom mladu, ali ima tu i starijih.

Uklapa se u realnost kojoj se ja snažno protivim.

LICEMERJE DOSTIGLO NEVIĐEN STEPEN

A koliko bi dece i mladih iskreno prihvatilo poruke o tome da ne puše, ne piju, ne drogiraju se i trude se da zdravo žive, što Bogdan uporno poručuje, kad bih ja pokušao da im plasiram ili neko od dušebrižnika koji misle da je njegovo delovanje loše za decu? Licemerje je na našim prostorima dostiglo neviđeni stepen.

Kad, na primer, ja među svojim probranim prijateljima na fejsbuku potegnem pitanje podrške Ministru kulture koji je pokušao da uradi nešto po pitanju rijalitija i katastrofalnog stanja masovne kulture - javi se jedva po neko. Veliki broj se otvoreno distancira od problema zbog toga što ministar ne bi bio ministar da ne pripada "njima". I zbog toga - nema podrške. Zgražanje - da. Iole aktivnije učestvovanje i prihvatanje makar i delića odgovornosti za ruiniranje kulture - ne.

Planira novi Jutjub kanal sa ocem, Printskrin: Youtube/Baka Prase

Prihvatanje odgovornosti za to u čemu naša deca danas žive nije nam blisko. Krivi su neki drugi. Baka Prase, momak od dvadeset dve godine - veoma odgovoran.

Deca ne slušaju ono što im mi pričamo. Ona su mnogo pametnija od nas. Ona nas proziru i uzimaju od nas ono što vide u nama. Uverio sam se na mnogo primera da ona i u Bogdanu vide dobrotu i razularenu mladalačku radost koja i njih raduje. Ako radost i optimizam ne nalaze u svojoj okolini - naći će na Jutjubu.

SVE SAM, NI RODITELJI GA NISU PODRŽALI

Bogdan je za nešto više od godinu dana bez ičije podrške, pre svega bez podrške sistema koji proizvodi nakaradne uzore koji ne ispunjavaju nikog ničim, došao do preko milion pratilaca! Nismo ga podržali ni mi, roditelji, skeptični prema površnosti jutjub scene. Sve je sam zaradio i izgradio. Talentovani zabavljač novog vremena.

Uporan kako ga je Bog dao, naterao me je da se i ja tu i tamo s njim pojavim u klipovima. "Femili-frendli" - kaže. Nema psovki šalimo se, ali povremeno pričamo na ozbiljne teme. U komentarima dece vidim prihvatAnje nekih ozbiljnih poruka, poštovanje i prema meni, (manje zlobnih komentara nego kad se pojavljujem na drugim mestima), ali i deljenje poštovanja prema njihovim roditeljima. Baš štetno...

Pod jednim veoma gledanim intervjuom na crkvene teme (Balkan info) objavio je posle raznih dušebrižničkih komentara onih koji su nas povezali nešto što me je iskreno dirnulo:

JA BIRAM KAKO ĆU DA PRIČAM SVOJU PRIČU

"Samo da se obratim pojedinim ljudima koji komentarišu ovaj video...

Izvinite, a šta vi znate o tome kako je mene otac vaspitao? Jel uopšte imate pojma da imam brata i dve sestre koji nisu ni nalik meni, i potpuno se drugačije ponašaju? Studiraju ETF, Hemiju, Istoriju, rade. Da li neko od vas misli da se moj otac slaže sa svim stvarima koje ja radim? Svaki put mi kaže kako bih mogao manje da psujem u klipovima, ili da u potpunosti izbacim. Ja njega nisam čuo u životu da je opsovao. Ni njega ni majku. Milion stvari bi on tu promenio, ali to je moj život. Ja biram kako ću da pričam svoju priču.

Baka Prase: On je otac za primer većini, Printskrin: Youtube/Baka Prase

HVATAO SAM PREČICE I BIO CRNA OVCA

Celo detinjstvo je bio tu za mene, radio je u glavnom od kuće, a bio je đakon u crkvi jer je voleo svoju veru. Uvek je stavljao druge ispred sebe i radio poslove koji će možda pomoći nekome, umesto poslova koji će doneti više novca. To mi jako često nije bilo jasno, zašto on to radi? I kad ga pitam zašto, on odgovori nešto u kontekstu, želim da pomognem narodu uz pomoć ljubavi i vere (tako nešto, nikad ga nisam slušao kad je to krenuo da priča). Vaspitao me je kako treba, ali ja sam uvek bio crna ovca, razlikovao se od brata koji je bio đak generacije, student na budžetu, ugledan đak. Ja sam za to vreme svirao u srednjoj muzičkoj školi i hvatao prečice.

UZAJAMNO POŠTOVANJE

Vodio me je u crkvu svake nedelje, postio sam svaki veliki post. Kada sam porastao, sve sam bio neredovniji, ulenjio sam se, bilo mi je sve teže da postim i da ustajem rano za crkvu. To mu se nije svidelo, ali posle nekog vremena je moj otac to razumeo. Smatram da odlazak u crkvu i post treba da budu povezani sa željom da se neko zbliži sa Bogom, a ne da budu nešto što mora da se radi jer je to neko rekao. Ja za to nisam spreman, i to sam objasnio svom ocu. On poštuje moje mišljenje i ono što ja radim, iako se ne slaže u potpunosti sa tim, tako da je to poštovanje uzajamno. Kakav bi on bio čovek da me drži u kavezu i da me formira po svom liku? Jel mislite da je to pravi način? Da li neko od vas misli da je vernik i Srbin i dobar čovek zato što posti na veliki petak i onda ode na pljesku posle ponoći i postavi status na fejsu, uffff napokon mogu da jedem...

OTAC ZA PRIMER VEĆINI

A sada ne pričam o mom ocu, već o Ocu Nenadu Iliću, koji je čovek za primer većini, što zbog svoje istinske vere, što zbog skromnosti, i smatram da nikad ne bi hteo da napišem ovakav komentar, ali me je iskreno sramota zbog nekih komentara koje sam pročitao, i samim tim smatram da mi je dužnost da stanem na njegovu stranu.

Kad bi svako od vas pošao od sebe, umesto da gleda šta drugi rade i to kritikovali, mnogo biste bili srećniji i ispunjeniji. Vadite noseve iz tuđih života jer ne znate sve, iako mislite da znate."

Nije na ćirilici na koju ga uvek podsećam, ali on se na internetu obraća svoj publici koja razume srpski. Rukom piše na ćirilici, iako mu je rukopis detinji.

Ovo što je napisao obavezalo me je slično podršci koju su mi povodom rada na jednom velikom, još uvek neostvarenom crkvenom projektu, napisali monasi Hilandara.

BOLJI I PAMETNIJI OD MENE

Bogdan je bolji i pametniji nego što sam ja bio u njegovim godinama i ako sačuva svoju dobrotu, promeniće nadam se i rečnik i poboljšati ukus i daj Bože, učiniće za ovaj narod više nego što sam ja učinio. Poželite svojoj deci nešto slično i verujte u njih. A ja nisam ovo napisao da se pravdam, niti da pravdam Bogdana, nego zbog toga što me zamara opšte odsustvo ljubavi i poverenja, bilo da smo u Crkvi ili van nje.

I kako se navodi u jednom komentaru "Oče, ne berite brigu, za dobrim Prasetom prašina se diže! Odgledao sam videa u kojima učestvujete zajedno sa popadijom, slatko se nasmijao. Pristojan je momak, samo što voli da viče, pa za neku dublju analizu njegovog lika i djela :-) nemam živaca, ipak sam stariji čoek". A i ostali komentari su slični

VIDEO: Stampedo u Srbiji zbog Jutjubera, morala je čak i policija da interveniše

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ГрСв

    25. januar 2019 | 00:24

    Дебилизам и додатно затупљивање омладине. Замисли, стампедо за овим.... Страшно.

  • Macva

    25. januar 2019 | 00:07

    Pop rodi gajdara...

  • ludi_gavran_

    24. januar 2019 | 23:26

    Decko sarklo tezak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA