Najnovije vesti
Vesti Svet
Novo Trampovo oružje za Venecuelu je dobro poznata politička figura sa krajnje KONTROVERZNOM BIOGRAFIJOM

Novo Trampovo oružje za Venecuelu je dobro poznata politička figura sa krajnje KONTROVERZNOM BIOGRAFIJOM

Američki državni sekretar Majk Pompeo imenovao je u petak Eliota Abramsa za izaslanika koji će pomoći u "obnovi demokratije" u Venecueli, gde su Sjedinjene Države priznale Huana Guaida kao privremenog predsednika umesto Nikolasa Madura.

800px-Elliott_Abrams_by_Gage_Skidmore Foto: Gage Skidmore / Wikipedia
800px-Elliott_Abrams_by_Gage_Skidmore

Ovaj advokat i bivši diplomata koji je bio u službi u vreme republikanskih predsednika Ronalda Regana i Džordža Buša mlađeg, ocenio je pred novinarima da je kriza u Venecueli teška, zamršena i opasna. Novi izaslanik će već u danas doći u Savet bezbednosti UN gde Pompeo uveliko poziva druge zemlje da podrže demokratsku tranziciju u Venecueli.

- Eliot će biti odgovoran za sve što je povezano sa našim naporima za povratak demokratije u Venecueli - istakao je američki državni sekretar, rekavši da je to izazov za čitav svet.

Ocenio je da je samoproglašenje predsednika Narodne skupštine Huana Guaida za privremenog venecuelanskog predsednika tek prvi korak na putu građana Venecuele ka slobodi.

Inače, Abramsu ovo nije prvi "kontakt" sa Venecuelom. Kao član Bušovog Nacionalnog bezbednosnog saveta SAD, 2002. godine, prema izvorima "Vašington posta", ohrabrivao je puč protiv demokratski izabrane vlasti Venecuele.

Njegova biografija sadrži još nekoliko kontroverznih stavki.

Eliot Abrams sa Dikom Čejnijem
Foto: Shawn Thew / EPA;
Eliot Abrams sa Dikom Čejnijem

Četiri godine nakon epizode u Venecueli, aktivno je radio na osporavanju i poništavanju izbora u Palestini, ali sve to spada pod "manje grehe" ako se uzme u obzir šta je Eliot Abrams radio za vreme mandata Ronalda Regana. Kao tadašnji asistent državnog sekretara, zadužen za ljudska prava, Abrams je omogućio tadašnjem diktatoru Gvatemale, generalu Efrainu Riosu Montu da izvrši nezapamćen genocid nad urođeničkim narodom u regionu Ićil.

Da stvar bude gora, dok su se krvavi zločini činili u Gvatemali, Abrams je snažno lobirao u Kongresu SAD da Montov režim dobije veliku vojnu pomoć od Amerike. Ubeđivao je kongresmene da je diktator "doneo zapažen napredak u pogledu ljudskih prava" otkad je preuzeo zemlju.

Prikrivanja sličnih strahota činio je i za lidere El Salvadora, Nikaragve i Hondurasa.

Takođe, njegovo ime se spominje i u vezi sa skandalom koji je nastao prilikom neovlašćene prodaje oružija Iranu tokom osamdesetih godina prošlog veka dok je ova zemlja bila pod ozbiljnim sankcijama.

Na početku Trampovog mandata trebalo da bude imenovan za drugog čoveka Stejt Dipartmenta, ali je Tramp uložio veto zbog kritika koje mu je diplomata uputio u izbornoj kampanji.