Žuti prsluci se međusobno posvađali, dok Makronu raste popularnost: Policija ispalila novo oružje na demonstrante (FOTO)

Sukobi su izbili u Parizu, Tuluzu i Bordou, te u Monpeljeu i Avinjonu

  • 3

Incidenti su obeležili 11. manifestaciju Žutih prsluka u subotu u Francuskoj, bez obzira na podele u njihovim redovima i njihovu političku budućnost.

Oko 69.000 Žutih prsluka šetalo je francuskim gradovima ove subote, što je pad u odnosu na 84.000 koliko ih je bilo 19. januara, prema podacima koje je objavilo ministarstvo unutrašnjih poslova. U Parizu je bilo 4.000 učesnika, gotovo upola manje od 7.000 prošle subote, prema istom izvoru.

Duplo manje nego prošli put Foto: Tanjug/AP

U središtu Pariza izbili su neredi kod Bastilje, simboličnog mesta ka kome su se zaputile brojne povorke Žutih prsluka. Policija je upotrebila suzavac i vodeni top protiv protestanata, koji su na njih bacali građevinski materijal. Privedene su 22 osobe u Parizu.

Sukobi su izbili u Tuluzu i Bordou, uporištima protestantata, te u Monpeljeu i Avinjonu, kao i nekoliko gradova na zapadu zemlje. Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane  osudio je "nasilje razbijača, prerušenih u Žute prsluke".

Izbili su incidenti Foto: Tanjug/AP

ŽUTI PRSLUCI SE POSVAĐALI IZMEĐU SEBE

Nekoliko anketa pokazalo je rast popularnosti predsednika Makrona pošto je pokrenuo široku nacionalnu debatu o tome kako poboljšati život građana, a Žuti prsluci su podeljeni, naročito nakon što su u sredu objavili popis Žutih prsluka koji će ući na listu, s kojom će se pokret kandidovati na izborima za Europski parlament u maju.

Izvan granica, kriza Žutih prsluka spomenuta je u subotu u Ujedinjenim nacijama, u razmeni argumenata između ruskog i nemačkog predstavnika pri UN-u.  Nemac Kristof Hosgen rekao je da u Venezueli postoji "potencijalna pretnja miru" i zato je potrebno da se pokrene "preventivna diplomatiju", na šta ga je Rus Vasilij Nebenzia, čija zemlja odbija raspravu o političkom stanju u Venezueli, da li bi onda trebalo i da se raspravlja i o Žutim prslucima u Francuskoj.

POLICIJA IMALA SPEOCIJALNO ORUŽJE 

Prvi put su u subotu snage reda bile opremljene specijalnim oružjem (flash ball)  i malim interventnim kamerama, kako bi osigurale više transparentnosti, navelo je ministarstvo unutrašnjih poslova o korišćenju tog nesmrtonosnog oružja koje je navodno oslepilo nekoliko protestanta.

Policija na njih ispalila novo specijalno oružje Foto: Tanjug/AP

Noćni skup predviđen u Parizu nazvan je "Žuta noć", i brzo je okončan nakon intervencija snaga reda, javlja AFP.

Pokret Žutih prsluka počeo je na nivou peticije još u maju, a s vremenom je poprimio mnoog veće razmere. Prvi ozbiljni protest, nazvan “Dan akcije”, održan je 17. novembra, kada je na ulice šriom zemlje izašlo oko 300.000 ljudi, nezadovoljnih namerom predsednika Emanuela Makrona i njegove vlade da povećaju porez na gorivo, kao jednu od mera borbe protiv globalnog zagađenja. Na najvećem su se udaru našli ljudi koji žive izvan gradova i koji se u svakodnevnom životu veoma oslanjaju na automobile.

Pokret Žutih prsluka počeo je na nivou peticije još u maju, a s vremenom je poprimio mnoog veće razmere Foto: Tanjug/AP

No uskoro su protesti prerasli u nezadovoljstvo zbog sve nižeg životnog standarda i povećanja troškova života, rasta nejednakosti i jaza između bogate elite i radničke klase, u kojoj je srednja klasa, kako su istakli Žuti prsluci, sasvim iščezla.

Video: "Žuti prsluci" uništavaju Pariz i nakon sedam nedelja

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roko

    27. januar 2019 | 10:34

    Zašto Makro ne preda vlast demonstrantima, kao što traži od Madura u Venecueli?

  • Apex

    27. januar 2019 | 10:31

    Ajmo jos jednom Protestanti - pripadnici protestantske religijr Demonstranti - izraz koji zapravo trazite Saberite se pls

  • Ljubiša

    28. januar 2019 | 14:33

    Pa ni naši šetači subotari se tuku medju sobom i to kišobranima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA