≫ 

Održan protest #NEZAMHE: Minut ćutanja za ubijenu prirodu i poruka građana: "Vodu na slobodu" (FOTO) (VIDEO)

Za vlasti u Beogradu oni su spremili pisma, zahteve, ali i krčag vode sa Stare planine

  • 22

"Srbijo, čuvaj svoje reke", "Voda daje život, život dajemo za vodu" i "Neka Rzav mirno teče", samo su neke od poruka učesnika protesta protiv izgradnje mini-hidroelektrana, koji je danas, na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, okupio više stotina učesnika.

Već pre dogovorenog vremena, plato je bio dupke pun, a gledajući oko sebe, ljudi su se pitali imali još neka mala reka u Srbiji čije ime nije ispisano na transparentima.

Protest je počeo nabrajanjem reka "koje su već uništene" i minutom ćutanja za ubijenu prirodu. 

 
 
 
View this post on Instagram
#nezamhe #ženekruščice to dobro znajuA post shared by Dejan Kožul (@thekupek) on

Okupljeni su istakli da imaju samo jedan zahtev - "momentalno obustavljanje izgradnje svih mini-hidroelektrana širom Srbije, jer oni neće odustati". 

Već oko 13 sati aktivisti su počeli da se obraćaju učesnicima protesta.

- Skupili smo se ovde da kažemo NE onima koji svaki dan skrnave naše reke i našu prirodu. Zbog sveg ovog zla i bezumlja, pred kojim beže naša deca, nestaju naše reke i čitav jedan svet u kome smo odrastali, jasno i glasno po 100. put kažemo NE. Okanite se zločina nad ljudima i prirodom - poručio je  Aleksandar Jovanović, aktivista pokreta "Odbranimo reke Stare planine".

 
 
 
View this post on Instagram
#odbranimoreke #prirodaiposlenas #protest #nezamhe #beogradA post shared by Natasa Gavric Zekanovic (@natalynagaz) on

- Kina, koja ima 77.000 malih hidroelektrana, uvela je zabranu izgradnje novih i počela da uklanja stare. U SAD-u 0d 1993. do 2017. ukljonjeno je 1.200 malih hidroelektrana, sa obrazloženjem da proizvode malo energije, a čine neprihvatljive ekološke štete i ugrožavaju način života lokalnog stanovništva. U Evropi ih je srušeno 400. Čak je i Svetska banka, koja finansira ovaj projekat, propisuje da se ne sme raditi sve ono što se dešava kod nas, na mestima gde se mini-hidroelektrane grade - rekao je dekan šumarskog fakulteta Univerzitet u Beogradu Ratko Ristić.

Na skupu je i  bio i čuveni Desimir Desko Stojanov, predsednik saveta Mesne zajednice Rakita i meštanin sela Rakita, čiji se stanovnici bore protiv izgradnje MHE „Zvonce„ i njenog pogubnog uticaja na biodiverzitet i kvalitet života lokalne zajednice.

 
 
 
View this post on Instagram
#nezamhe #ženekruščice to dobro znajuA post shared by Dejan Kožul (@thekupek) on

Nakon što se obraćanje oko 14.30 časova završilo, protestanti su krenuli Vasinom ulicom, preko Kolarčeve, Trga Nikole Pašića. Na kratko su se zaustavili i u Pionirskom parku, kod Predsedništva, gde su ostavili poruku i krčag vode sa Stare planine.

Nakon toga je povorka krenula ka Nemanjinoj, do Zgrade vlade, gde su učesnici skupa uputili zahtev za momentalno zaustavljanje izgradnje mini-hidroelektrana u zemlji.

 
 
 
View this post on Instagram
Reci NE za MHE. #minihidroelektrane #protest #nezamhe #mheA post shared by Jovana (@joeprase) on

Protest, koji učesnici nazivaju "najvećim ekološkim protestom u zemlji", okupio je stanovnike gradova i sela podno Stare planine, ali i zabrinute građane iz Beograda i mnogih drugih krajeva Srbije, u kojima je planirana ili otpočela izgradnja MHE, protivno volji njihovih stanovnika.

O tome su jasno svedočile njihove poruke - "Hoću reku, neću cev", "Banjske vode su žedne slobode" "Investitori malih hidroelektrana - niste dobrodošli".

(D. Savanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    27. januar 2019 | 14:31

    Ovo su protesti koje treba podržati.

  • Ikardi

    27. januar 2019 | 14:01

    Podrska za prirodu..unistise nam zemlju sve veliki srbi a unistavaju sve sto imamo zarad nekog sitnog novca..riba odavno nema ode covek 10 puta na pecabje upeca jednu ribu..da rzav tece

  • slađa

    27. januar 2019 | 13:51

    Podrška protestu protiv izgradnje mini- hidroelektrana u Srbiji. Sačuvajmo prirodu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA