Влада Нигерије: Нећемо прихватити страно мешање

© AFP 2023 / Sodiq ADELAKUN Председник Нигерије Мухамаду Бухари
Председник Нигерије Мухамаду Бухари - Sputnik Србија
Пратите нас
Влада Нигерије саопштила је да неће прихватити никакво страно мешање након што су Европска унија, САД и Британија изразиле забринутост због прошлонедељне суспензије највишег нигеријског судије уочи председничких избора који ће бити одржани 16. фебруара.

„Федерална влада је решена да обезбеди слободне и поштене изборе. Влада неће кршити правила и неће дозволити мешање у наша питања“, саопштио је Гарба Шеху, портпарол председника Мухамеда Бухарија, преноси данас Ројтерс.

Графит који представља иранску антиамеричку пропаганду - Sputnik Србија
Кад се Америка умеша — држава постаје бивша

У саопштењу, које је издато неколико сати након што су ЕУ, САД и Британија изразиле забринутост због суспензије судије, наводи се да ће нигеријске власти „одбацити било какво уплитање или управљање свешћу које промовише страх“ у вези са исходом избора.

Бухари, који се бори за други узастопни мандат, суспендовао је у петак највишег судију Волтера Оногена због наводног кршења прописа о пријави имовине, што је изазвало критике у земљи и иностранству.

Опозиција је то назвала актом диктатуре и, у знак протеста, обуставила своју предизборну кампању на 72 сата.

Посматрачки тим ЕУ саопштио је да је Оногенова суспензија изазвала забринутост због „могућности кршења изборне правде“. Оноген није реаговао на оптужбе, а његови адвокати кажу да суд нема овлашћење да му суди, пренео је Танјуг.

Бухари је пензионисани генерал, а на власт је дошао 2015. године. Тада су му главна обећања била да ће се борити против корупције и да ће унапредити безбедност.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала