Svet

0

Maduro: Amerikaci, pomozite da sprečimo Vijetnam u Latinskoj Americi

Autor: SA, VV

Izvor: Beta

Maduro: Amerikaci, pomozite da sprečimo Vijetnam u Latinskoj Americi

Izvor: Foto: Beta/AP/Ariana Cubillos

U video snimku od 45 sekundi, snimljenom sinoć u predsedničkoj palati, kao obraćanje "američkom narodu" Maduro je rekao da administracija predsednika Donalda Trampa stoji iza pokušaja državnog udara.

On je rekao da SAD žele da uzmu ogromne zalihe nafte u Venecueli, ponavljajući vojne intervencije u Iraku i Libiji.

Maduro je dodao da je uveren da je on na "pravoj strani istorije" i pozvao obične Amerikance da pomognu da vojska SAD ne dođe u Venecuelu.

 

Maduro optužio dezertere za zaveru

Maduro je optužio danas dezertere iz vojske da u Kolumbiji kuju zaveru da podele venecuelansku vojsku, stub vlade koju osporava opozicioni lider Huan Gvaido.

"Grupa vojnih dezertera koji su postali plaćenici u službi kolumbijske oligarhije, u Kolumbiji kuje zaveru da podeli oružane snage. Gde god se pojavi izdajnički plaćenik, pravda!", rekao je Maduro pre nego je izvršio smotru 2.500 vojnika.

To okupljanje vojske se odigralo par sati pre protesta opozicije koji je sazvao Gvaido, lider parlamenta koji se sam proglasio za predsednika i pozvao vojsku da mu se pridruži.

Gvaido je dobio podršku SAD, kao i dela Latinske Amerike i Evrope, dok Madura podržavaju Rusija i Kina.

Maduro, koji optužuje Vašington za podsticanje državnog udara, objavio je danas na Tviteru snimak u kom upozorava da će Venecuela biti "novi Vijetnam" u slučaju američke vojne intervencije.

"Imperijalistička agresija vlade (predsednika SAD) Donalda Trampa da bi se izveo državni udar treba da probudi savesti", rekao je Maduro vojnicima.

Viši oficiri prisutni tokom Madurovog obraćanja su izjavili da su lojalni šefu države.

"Ovo je jedini ustavni predsednik (...) i vrhovni komandant", rekao je ministar odbrane Vladimir Padrino.

 

Maduro spreman na pregovore sa opozicijom

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izrazio je spremnost da pregovora sa opozicijom koja je danas pozvala na proteste širom zemlje i dodao da je spreman za prevremene parlamentarne izbore, ali ne i za predsedničke izbore, prenela je ruska agencija Ria Novosti.

"Spreman sam da sednem za pregovorački sto sa opozicijom kako bismo razgovorali za dobrobit Venecuele, za mir i njenu budućnost", rekao je Maduro ruskoj agenciji i dodao da bi pregovori mogli da budu održani uz posredovanje neke druge zemlje.

Predsednik Venecuele je takođe rekao da bi mogli da se organizuju prevremeni parlamentarni izbori kako bi se okončala politička kriza.

"Bilo bi veoma dobro da se ranije organizuju parlamentarni izbori, jer bi to predstavljalo odličan oblik političkog razgovora i dobro rešenje koje bi se ostvarilo glasanjem naroda", dodao je Maduro.

Predsednik Venecuele je odbacio mogućnost prevremenih predsedničkih izbora.

"Predsednički izbori su održani pre deset meseci. Ne prihvatamo ničije ultimatume u svetu. Ne prihvatamo ucene. Predsednički izbori u Venecueli su već održani, a ako imperijalisti žele nove izbore, neka čekaju 2025. godinu", dodao je Maduro.

Predsednik Venecuele je takođe izrazio spremnost da se sastane "lično, javno, u SAD ili Venecueli" sa američkim kolegom Donaldom Trampom ali je dodao da je to "trenutno komplikovano" jer je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton savetovao Trampa da ne pokreće dijalog.

Maduro je izrazio zahvalnost ruskom kolegi Vladimiru Putinu koji ga podržava. Dodao je da će uprkos ekonomskoj situaciji, Venecuela nastaviti da otplaćuje dugove kreditorima, Kini i Rusiji.

Huan Gvaido, predsednik parlament koji se proglasio za privremenog predsednika Venecuele, pozvao je na proteste širom zemlje. Lider opozicije takođe želi da podstakne ulazak humanitarne pomoći u Venecueli što je Maduro ranije ocenio prvim korakom američke vojne intervencije.

Duboka politička i ekonomska kriza već duže vreme pogađa Venecuelu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR