ОД 1. ФЕБРУАРА Возови неће ићи између Београда и Новог Сада

Од петка, 1. фебруара, Београд и Нови Сад неће бити повезани возовима. Прекид саобраћаја може трајати годину.
Brza pruga Indjija/B. Lucic
Фото: Brza pruga Indjija/B. Lucic

Наиме, због инфраструктурних радова на прузи, од 1. фебруара биће измењен режим саобраћај на делу пруге Беогад – Нови Сад – Суботица – државна граница с Мађарском, саопштено је из „Србија воза”. На релацији између Новог Сада и Београда возови неће саобраћати. Из тог предузећа наводе да ће возови у унутрашњем саобраћају саобраћати само на релацији Нови Сад – Суботица – Нови Сад, а због тога ће бити измена и у међународном саобраћају.

У компанији „РЖД интернешенел”, која од августа 2017. године реконструише пругу од Старе Пазове до Новог Сада за возове брзине до 200 километара на сат, укључујући и изградњу тунела и вијадукта у Чортановцима, кажу да сваки час ишчекују грађевинску дозволу и обуставу железничког саобраћаја на тој деоници, за шта је задужена српска страна, да би предузели и остале уговорене радове.


Измене реда вожње

Они који би да путују возом од Суботице до Београда, у наредних око годину дана путовање ће завршити у Новом Саду, одакле се возом неће моћи до Београда. Пошто на релацији између Новог Сада и Београда неће саобраћати возови, путници који ће из Новог Сада кретати до главног града Србије мораће да користе неко друго превозно средство. Због измене саобраћаја, биће промена и у реду вожње међународних возова. Наиме, међународни воз који је по реду вожње из Београда полазио за Будимпешту у 11.13 часова, док радови не буду завршени, полазиће из Новог Сада у 11 часова, уз преседање у Келебији у 14.46 часова. Воз који је из Будимпеште за Београд полазио у 7.57 часова, кретаће у 11.57 часова, а у Келебији ће се за Нови Сад преседати у 15.41 часова.

Док радови не буду готови, возом се неће путовати до Беча јер се укида полазак међународног воза који је из Београда за Беч полазио у 7.13 часова, а неће бити ни поласка из Беча за Београд у 8.42 часова. Укида се и полазак међународног воза за Будимпешту који је из Београда полазио у 21.15 час, а неће бити ни повратка воза који је из Будимпеште за Београд полазио у 22.15 часа.


– „РЖД интернешенел“ изводи радове и за време редовног саобраћаја возова – каже за „Дневник“ први заменик директора огранка те руске компаније у Србији Мансурбек Султанов. – Решење о потенцијалном прекиду доноси „Инфраструктура железнице Србије“ а. д., и то је више мера усмерена на надокнаду времена утрошеног на припрему потребне документације, као и, колико је нама познато, на стварање услова за друге извођачке организације, које раде на прузи Београд–Будимпешта. Ослањајући се на уверавања да ћемо ту дозволу од српске стране добити почетком фебруара и с обзиром на претпостављено трајање прекида саобраћаја возова, које може бити приближно годину, планирали смо извођење низа радова на деоници пруге за коју смо задужени. У првом реду, то је уклањање из грађевинске зоне свих подземних и надземних инсталација, које стварају препреке за изградњу. Затим следи градња свих објеката који су у равни с постојећом железничком пругом, те оних који штите нову железничку пругу од плављења Дунава.


Мироваће пруга на „Жежељу”

Пошто се планира прекид железничког саобраћаја између Београда и Новог Сада, то значи да возови бар годину неће ићи преко новог Жежељевог моста. Иначе, 7. априла 2018. је, 19 година након његовог рушења у НАТО бомбардовању, поново успостављен редован железнички саобраћај преко новог Жежељевог моста.


То су, како каже Мансурбек Султанов, три основне ставке које утичу на пуштање возова у саобраћај на тој деоници у 2020. години и могућност да се наставе грађевинско-монтажни радови када се саобраћај пусти. Он напомиње да је за време обуставе саобраћаја возова планирано и да се заврши уградња доњег и горњег строја колосека на деоници од Старе Пазове до Инђије и од Инђије до станице Бешка (нова). У плану је и реконструкција станице Сремски Карловци са свим објектима унутар њених граница, као и да се припреми подлога насипањем земље за нову двоколосечну пругу између 60. и 65. километра, што захтева дуготрајну консолидацију због геолошких услова неповољних за изградњу. Султанов додаје да је тек након потписивања и доставе грађевинске дозволе могуће говорити о конкретним роковима за извођење радова и прекиду саобраћаја.

З. Милосављевић  
Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести