');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

"NE DIŠITE I GOVORITE SAMO KAD BAŠ MORATE" Evo kako preživeti AMERIČKO LEDENO DOBA na minus 50

U Čikagu, gradu gde živi na desetine hiljada Srba, ovih dana temperatura može da padne i 50 stepeni ispod nule. Evo šta stručnjaci savetuju ljudima kako bi preživeli ovakvu zimoću. Subjektivni osećaj hladnoće je još gori, zbog jakih vetrova po kojima je Čikago i poznat.

Zima Mineapolis AP1 Foto: Tanjug/AP
Zima Mineapolis AP1

Pre svega, savetuje se da se izlazi napolje samo ako je baš neophodno i to na što kraći mogući period, a i tada obavezno moraju da se preduzmu mere opreza kako bi se izbegli hipotermija, promrzline i, u najgorem slučaju, smrzavanje na smrt.

- Najvažniji korak koji možete preduzeti da se zaštitite od hladnoće je da odaberete opremu pogodnu za vremenske uslove - kaže Tom Kines, meteorolog sa "AccuWeather" za "Usa Today".

Kako kaže meteorolog, "morate da celo telo držite pokriveno kada je brutalno hladno".

- To znači da treba obavezno da pokrijete i ruke, uši, vratove i lice. Lako je dobiti promzline i na ušima - kaže on.

Kines savetuje slojevito oblačenje.

- Uvek je najbolje da se oblačimo u slojevima nasuprot jednom velikom kaputu. Kada se oblačite slojevito, vazduh između svakog od tih slojeva će se zagrejati toplinom vašeg tela - kaže on.

Savetuje se nošenje odeće i obuće od materijala koji ne propuštaju vlagu i vetar.

Takođe, on savetuje da se, oni koji moraju da idu napolje i koriste prevoz, kreću i u autobusu, ukoliko je to moguće.

Foto: Tanjug/AP

Oni koji se kreću kolima, obavezno da provere da imaju dovoljno goriva i da sa sobom uvek imaju baterijsku lampu.

Američki meteorološki zavod objavio je da bi i samo 10 minuta boravka na ovakvoj hladnoći moglo da dovede do ozbiljnih promrzlina.

Čak i ako ste unutra, ako primetite da vaša koža postaje plava ili siva, ili ako doživite ekstremni zamor i drhtanje, odmah se zagrejte, kažu stručnjaci.

Savetuje se i da tokom boravka na otvorenom ljudi ne udišu duboko i ne govore mnogo.

Inače, na ulicama Čikaga autobusi su pretvoreni u skloništa za beskućnike. Najmanje četiri osobe izgubile su život juče usled niske temperature u području Čikaga, na severu Indijane i u Milvokiju.