Svet

0

Ruski poslanik uhapšen zbog ubistva

Autor: VV

Izvor: Beta

Ruski poslanik uhapšen zbog ubistva

Izvor: Foto: Beta, AP

Poslanik Rauf Arašukov, predstavnik republike Karačajevo-Čerkesija, priveden je pošto mu je jutros Savet Federacije, gornji dom ruskog parlamenta, ukinuo poslanički imunitet. Na tom glasanju bili su prisutni predstavnici državnog tužilaštva i Istražnog komiteta, institucije koja se bavi istragama većih krivičnih dela.

Arašukov se sumnjiči da je 2010. naručio ubistva aktiviste Aslana Žukova i savetnika predsednika Karačajevo-Čerkesije Fralja Šebzuhova.

Ruski medijski sajt RBC je prošle godine citirao izvore iz istrage koji su naveli da su tri osobe svedočile protiv Arašukova, optužujući ga za naređivanje ubistva Žukova koji je bio ustreljen ispred svoje kuće. Sestra ubijenog aktiviste je prošle godine javno optužila poslanika.

Rauf Arašukov je u Savet Federacije delegiran 2016. i s 31 godinom postao je najmlađi član tog doma

On je danas zaustavljen pre nego što je uspeo da napusti salu u kojoj su njegove kolege raspravljale o zahtevu da mu se ukine imunitet.

"Pokušao je da ustane i napusti sednicu. Rekla sam mu da sedne jer je trebalo da govori i objasni, i on se vratio", rekla je predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko.

Poslanik Sergej Kalašnjikov, prisutan u trenutku hapšenja Arašukova, rekao je da to niko nije očekivao.

"To je bilo potpuno iznenađenje za sve, uključujući i osumnjičenog koji je kasnio na sednicu", rekao je taj poslanik za Interfaks.

Policija je nešto kasnije danas saopštila da je Raul Arašukov, otac uhapšenog poslanika i viši menadžer u Gaspromu, takođe uhapšen pod sumnjom za proneveru gasa u vrednosti od 30 milijardi rubalja (455 miliona dolara). Takođe, navedeno je da se u sedam gradova pretresaju kuće i kancelarije u okviru više istraga povezanih s Raufom Arašukovom i njegovim ocem.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR