Svet

0

Polarni talas pogodio sever SAD

Autor: AP

Izvor: Beta

Polarni talas pogodio sever SAD

Izvor: Foto: Beta / AP

Masa arktičkog vazduha izazvaće ekstremno niske temperature, koje će se, uz dodatni faktor vetra, osećati kao hladnoća od minus 34 do minus 51 stepen Celzijusa na severnim ravnicama, u oblasti Velikih jezera i u severnom delu američkog Srednjeg zapada, navela je meteorološka služba.

Na severozapadu Minesote u šest ujutro u malom mestu Mahnomenu, temperatura je pala na minus 40 stepeni Celzijusa, a zbog vetra, osećala se kao da je minus 53 stepena.

Vlasti američkih država Ilinois, Viskonsin i Mičigen izdale su upozorenje za današnji dan, koji će, kako se očekuje, biti najhladniji dan u ovom hladnom talasu koji pogađa 60 miliona stanovnika.

Stanovnici Čikaga, trećeg po veličini grada u zemlji, koji je ranije nazvan Vetroviti grad, probudili su se sa pogledom na blokove leda na kanalima i kod jezera Mičigen.

Foto: Beta / AP

Da bi zaštitili oči od ledenog vetra mnogi stanovnici su nosili maske za skijanje.

U gradu je u 4.00 jutros bilo minus 28 stepeni Celzijusa, čime je nadmašen rekord u hladnoći za 30. januar, koji je postignut 1966. sa minus 26 stepeni. Očekuje se da će se temperatura spustiti na minus 30 tokom prepodneva i malo podići na minus 26 popodne.

"Potrebno nam je da svako odradi svoj deo posla i osigura da ste vi i vaše porodice pripremljeni", rekao je Džej Bi Pricker, guverner Ilinoisa.

U državi Mičigen na snazi je upozorenje na polarni vetar do sutra popodne, navodi tamošnji meteorološki servis i poziva satanovništvo da bude izuzetno obazrivo. Kako se navodi, hladan vetar može da izazove promrzline na koži izloženoj hladnoći samo deset minuta.

U hladnoći, koja se spušta od arktičkog kruga i kreće ka istočnoj obali SAD, šest ljudi je već izgubilo život, a došlo je i do raznih poremećaja, prenose mediji.

Železnička kompanija Amtraks za danas je obustavila vozove za Čikago, a do daljnjeg su zaustavljeni i prigradski vozovi.

Na dva aerdroma u Čikagu, O'her i Midvej otkazano je 1.500 letova.

Iz gradske uprave preko Tvitera se poručuje stanovnicima da ostanu kod kuće na toplom.

Škole u Čikagu biće zatvorene danas i sutra. Više saveznih zgrada, društvenih centara, biblioteka i čak policijskih stanica otvorilo je vrata za one kojima je potrebno da se ogreju, posebno za oko 16.000 beskućnika u tom gradu.

"Dodajemo krevete u prihvatilištima. Niko, kome je potrebno mesto na toplom, neće biti vraćen", rekao je demokratski gradonačelnik Ram Emanuel.

U Mineapolisu i obližnjem Sent Polu brojna skloništa ostaće otvorena 24 sata.

Zbog pogoršanih vremenskih uslova američka pošta prekinula je distribuciju pošte danas u šest američkih država. Prema Si-En-Enu (CNN), to su Ilinois, Ajova, Minesota, Severna i Južna Dakota i Viskonsin.

Hladnoća se prognozira do kraja nedelje, a hladni talas kreće se prema istočnoj obali SAD. Pad temperature i mećava očekuju se i u državama Pensilvaniji i Mejnu.

Neki su se čak i našalili zbog hladnoće. Tako je policija u mestu Maklin u Ilnoisu objavila da je Elza iz Diznijevog filma "Frouzen" (Frozen) uhapšena zbog ekstremne hladnoće.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR