"Šarčević ponižava članove akademske zajednice"

Pokretači univerzitetske podrške protestima "Jedan od pet miliona" ocenili su da je ministar prosvete Mladen Šarčević pokušao da unizi članove akademske zajednice koji su podržali građanske proteste.
"Šarčević ponižava članove akademske zajednice"
Foto: Screenshot
U otvorenom pismu javnosti istakli su da je ministar izjavom da među zaposlenim u visokom obrazovanju i nauci koji su javno podržali građanski bunt nema ozbiljnih imena, "u već prepoznatljivom maniru ove vlasti pokušao da unizi članove akademske zajednice koji su digli glas protiv nasilja u političkom i javnom životu, zastrašivanja građana, kontrole medija i ukidanja svih vidova građanskih sloboda".
 
"Ismejao je i uvredio univerzitetske profesore u penziji, pokazujući da ne zna da je zvanje univerzitetskog profesora doživotno, da se ne može oduzeti nastavnicima koji su ga stekli u zahtevnim izbornim procedurama. Ponizio je i mlade istraživače koji su, kako je rekao, 'počeli tek juče da rade', čime im jasno poručuje da ovoj zemlji naučni podmladak nije potreban, da svi treba da odu, što je i intencija novog nacrta Zakona o nauci i istraživanjima", ističe se u pismu, prenosi N1.
 
Dodaje se i da je ministar "u posebno podsmešljivom i omalovažavajućem kontekstu pomenuo koleginice i kolege vaspitače i učitelje, indirektno im poručujući da nisu ni dostojni toga da imaju i javno izraze izvestan građanski stav".
 
"Uprkos nedvosmislenoj nameri da nam zabrani kritiku, mi nastavljamo da ispunjavamo svoju građansku dužnost i izjavljujemo da je ignorisanje mišljenja akademske zajednice neprimereno poziciji ministra prosvete, a nebriga za mišljenje građanki i građana svojstvena samo autokratskim režimima. U drugačijem, demokratskom društvu, ostavka ministra prosvete nakon ovakve izjave bi se podrazumevala", navodi se u pismu.
 
Univerzizetski profesori koji podržavaju protesta dodaju da ne smatraju svrsishodnim da traže izvinjenje, smenu ili ostavku, budući da je ponašanje ministra, kako ocenjuju, samo refleksija jednog iskrivljenog vrednosnog sistema.
 
Kažu i da je možda najbolji komentar Šarčevićeve izjave činjenica da se, nakon nje, za jedan dan Inicijativi pridružilo više od 300 potpisnika, čime se njihov broj popeo na više od 1.000.
  • Korčagin

    31.01.2019 09:20
    @ Mungos
    Poštovani komentatori, obratite pažnju na genijalni tok misli koji je zapisan i poslat u vidu komentara:
    "Ukoliko neko kaže da i nisu baš profesori, to nije ponižavajuće, VEROVATNO je to istina", i onda komentator poentira "a istina ne može da bude ponižavajuća".
    Ova izuzetnost u shvatanju i opisu događaja mora ostati večno upamćena.
    A što se tiče dotičnog ministra, pa on i ne može bolje od društva kome se priklonio.
    Nego, u petak u 18h,i da nas bude još više...

    SLOBODA, JEDNAKOST, BRATSTVO!
  • JustinaNS

    31.01.2019 09:14
    Čemu jeda, dobri moji?
    Pozivam članove akademske zajednice da ne nasedaju na bilo kakve provokacije. Ovo je za vlast odsudna rovovska borba: svaki grad, palanku, selo, zaselak, salaš, vinogradarsku kolibu, kiosk... zadržati po svaku cenu. Uvreda i omalovažavanje bole kad su upućeni od osoba od integriteta i autoriteta. U ovom slučaju u pitanju je zalutali lik veličine jedinstvene nule.
  • Paor

    31.01.2019 09:02
    @Мунгос
    Adekvatno si izabrao nickname!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.